Ovogodišnji pobednik International Medis Awards na području farmacije doc. dr Marin Jukić

Gallusova dvorana Cankarjevog doma u Ljubljani ugostila je vrhunske lekare i farmaceute srednje i jugoistočne Evrope – finaliste međunarodnog konkursa International Medis Awards for Medical Research 2019. Ovogodišnji pobednik International Medis Awards na području farmacije je već drugu godinu zaredom postao doc. dr Marin Jukić, mr ph., sa Fakulteta za farmaciju Univerziteta u Beogradu.

Priznanja za najbolja istraživačka dostignuća u medicini i farmaciji tokom proteklih šest godina postala su simbol izvrsnosti u zdravstvu jer prepoznaju i nagrađuju najbolje lekare i farmaceute u regionu koji se pored svakodnevnog kliničkog rada takođe posvećuju istraživanju inovacija u dijagnostici i lečenju.
Za prestižne istraživačke nagrade u devet oblasti: farmacija, intenzivna medicina i anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, neurologija, reumatologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija ove godine su se sa čak 207 istraživačkih radova takmičili lekari i farmaceuti iz devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Pored istraživača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije koji su svoje izvrsne naučne radove objavili u afirmisanim međunarodnim publikacijama sa faktorom uticaja višim od 1,5 na konkursu su se ove godine prvi put okušali i istraživači iz Bugarske.

Između naučnoistraživačkih radova lekara i farmaceuta koji iz svoje kliničke prakse najbolje poznaju potrebe pacijenata i doprinose inovativnim i aplikativnim rešenjima na području ranije, pouzdanije i pacijentima prihvatljivije dijagnostike, kao i efikasnijih terapija nezavisni međunarodni stručni žiri pod vodstvom uglednog slovenačkog reumatologa prof. dr Matije Tomšiča, dr med., odabrao je 20 finalista konkursa, proglasio 9 pobednika na pojedinim medicinskim područjima i dodelio posebnu nagradu International Medis Awards.

“Naš rad je sve zahtevniji jer je konkurs sve prepoznatljiviji, studije iz godine u godinu bolje, a razlike između kandidata sve manje.
Jedna od najvažnijih dodanih vrednosti ovog konkursa je aplikativnost. Moramo naime biti svesni da je najjača unutrašnja motivacija istraživača koji učestvuju na ovom konkursu rešiti istraživački problem koji ima ime, prezime i dušu i da bez istraživanja nema dobre kliničke prakse i obratno”, istakao je predsednik međunarodnog stručnog žirija International Medis Awards prof. dr Matija Tomšič, dr med.

Naziv najboljeg istraživača u farmaciji srednje i jugoistočne Evrope pripao je srpskom istraživaču doc. dr Marinu Jukiću, mr ph., sa Fakulteta za farmaciju Univerziteta u Beogradu, koji je već drugu godinu zaredom postao pobednik konkursa International Medis Awards u oblasti farmacije. Dr Jukića inspirišu pitanja kako su sačinjene čovekove misli i emocije. Lani je na konkursu pobedio sa istraživanjem o farmakološkom lečenju depresije, a ove godine se posvetio proučavanju lečenja šizofrenije i dokazao da deset procenata pacijenata sa šizofrenijom nema potreban enzim za metabolizovanje dva najčešća antipsihotika i zato je njihovo lečenje neefikasno, čak može da bude opasno.

»Psihijatrijski poremećaji uzrokuju pacijentima i njihovim porodicama mnogo patnji. Zato je svaka pomoć ovim pacijentima veliko dostignuće za zdravstvene stručnjake, a za mene motivacija da nastavim sa istraživanjem ovog područja«, izjavio je doc. dr Marin Jukić. International Medis Awards zamislio je pre šest godina Tone Strnad, osnivač i predsednik nadzornog odbora preduzeća Medis. Medis ove godine obeležava tridesetu, jubilarnu godišnjicu poslovanja i zapošljava više od 300 ljudi koji u deset zemalja srednje i jugoistočne Evrope zastupaju proizvođače inovativnih lekova i osiguravaju ih pacijentima u čitavom regionu.

»Nezavisni međunarodni žiri International Medis Awards u proteklih šest godina je obavio neverovatan posao! Pregledao je i ocenio čak 932 istraživačka rada. Raduje me što prepoznajemo te odlične, čak veličanstvene zdravstvene priče koje pacijente ispunjavaju nadom, a budućim generacijama obećavaju svetliju budućnost. Naročito sam ponosan na misiju ovog konkursa jer podstiče medicinska istraživanja i otkrivanje van dosad poznatog u medicini i farmaciji. Iskreno hvala!«, emotivno se obratio publici u prepunoj Gallusovi dvorani inicijator konkursa International Medis Awards Tone Strnad.

Podelite ovaj tekst: