У ПОСЕТИ БЕОГРАДСКОЈ ФИРМИ ALL NUT: Од коштица направили уља, брашна и козметику

Аll Nut већ девет година ручно прави производе за „јело и тело“, а у основи сваког од њих су уља од коштица шљиве, кајсије или лешника. Мала радионица од пет радника, коју воде власници Јасна и Мирослав Стојановић, произвела је прошле године 7.000 производа и остварила раст промета од 30 одсто. Производе продају у својој радњи у Београду, али и кроз франшизу, у Црној Гори

Брачни пар Стојановић је најсрећнији што су успели у својој замисли – да српски традиционални производ презентују на модеран начин

У Србији, али и у свету, нема много фирми које се баве малим серијским производњама јер су финансијски најзахтевније, а управо такву производњу имају Јасна и Мирослав Стојановић, филолог и архитекта по струци. Они су пре девет година, размишљајући о томе како да споје нешто традиционално и модерно, почели да производе уље од коштица шљиве под брендом All Nut. Временом се асортиман ширио, те данас праве и уља од кајсије и лешника, понекад од мака и ораха, затим брашна од коштица шљиве, сирћа и неколико козметичких линија у којима је увек неко од њихових уља као један од састојака.

– Постоји много малих произвођача који се баве ручном производњом или уникатним радом, али нема много произвођача који имају мале серије. Мале серије су најнезахвалније у финансијском смислу јер се сировина набавља у мањим количинама па је тиме и цена већа. Када се ради индустријска производња купује се велика количина сировина, амбалаже и самим тим је набавка репроматеријала јефтинија. Наш сваки производ је направљен ручно, али у малим серијама – каже Јасна Стојановић и додаје:
– Ипак, ми смо константно ангажовани, боримо се и повећавамо и промет и производњу. Прошле године промет је порастао 30 одсто у односу на 2016. а произвели смо 7.000 производа, што за нас није мало.

Мале серије су најскупље: Уља, сапуни, козметика

All Nut је мала производња у којој ради пет радника. И Јасна и Мирослав, с времена на време, раде у производњи, али су неке послове и међусобно поделили. Тако је администрација њено задужење, док дизајн увек „припада“ Мирославу. Јасна и Мирослав имају ћерку и сина од 14 и 12 година. Ћерка, како кажу, једва чека да напуни 16 година и да почне да ради у радњи јер обожава да продаје.

Овај брачни пар је најсрећнији што су успели у својој замисли – да српски традиционални производ презентују на модеран начин.

– Још док смо живели и радили у иностранству, маштали смо да неки препознатљив српски производ упакујемо на јединствен начин и понудимо тржишту. О томе сведоче и неке наше старе свешчице у којима смо бележили идеје. Србија је богата добрим производима, посебно када је реч о храни, али су они презентовани на досадан и старомодан начин, а ми смо желели да неки наш традиционални производ обучемо у 21. век. Случајно смо дошли на идеју да то буде уље од коштица шљиве јер смо чули да је такав производ могуће направити, а шта је за Србију карактеристичније од шљиве – каже Јасна кроз осмех и додаје да они практично од сировине која се не користи, добијају нешто ексклузивно и квалитетно.

Велику љубав према традицији, али и модерном, успели су да уткају у саме рецептуре, али и изглед свог малопродајног објекта који се налази у Дизајн дистрикту у Чумићевом сокачету у Београду.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • АНАЛИЗА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ О СРПСКОМ ТРЖИШТУ ОСИГУРАЊА: Уз дигитализацију важна је и сајбер заштита
  • КЛИЈЕНТИ ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА СВЕ ВИШЕ КОРИСТЕ ВЕБ ПРОДАВНИЦУ И МОБИЛНЕ АПЛИКАЦИЈЕ: У дигитализацији пословања тек нам предстоје изазови
  • СВЕТЛАНА СМИЉАНИЋ, ЧЛАН ИО ВИНЕР ШТЕДИШЕ ОСИГУРАЊА: ИТ повећава нашу ефикасност
  • САВА ОСИГУРАЊЕ: БЕСПАПИРНО ПОСЛОВАЊЕ У ПОСЛОВИМА ЛИКВИДАЦИЈЕ И ПРОЦЕНЕ ШТЕТА: Пронашли смо добар модел управљања документима
  • Следећи број Економетра излази 4. децембра 2018.
Podelite ovaj tekst: