КАКО ЈЕ НИШЛИЈА РАЗВИО БИЗНИС ИЗ КОЊСКОГ СТАЈЊАКА: Компост из штале у повртњацима и расадницима

Оснивачу Удружења за заштиту животиња ЗОО Планет Душану Стојановићу идеја за посао родила се из проблема које је имао са складиштењем коњске балеге

Коњски стајњак – сировина која се користи за компост

Невоље и проблеми натерају људе да смисле оно што им ни на крај памети не би пало у нормалним околностима. Пример за то је и Душан Стојановић, оснивач нишког Удружења за заштиту, одгајање и проучавање животиња ЗОО Планет, који је прошлог лета основао пољопривредно газдинство и почео да производи компост од коњског стајњака. Са поседа овог удружења до сада је отпремљено око 50 тона компоста. Тренутно је затишје у производњи због временских услова, али на пролеће Душан планира да настави производњу, да развије посао, да се овде званично запосли и да почне да прима плату.

Како је овај љубитељ животиња дошао на идеју да прави компост од коњске балеге, која му је минулих година задавала велике муке, јер није знао шта ће са њом?

Душан је инжењер пољопривреде за сточарство, а поред Високе пољопривредне школе у Прокупљу, завршио је Средњу ветеринарску школу, бројне обуке, међународне курсеве, семинаре о оплемењивању животног простора, о животињама у заточеништву, о превентиви, заштити и пружању прве помоћи дивљим животињама. Поред свега овога, оперативни је тренер коњичког спорта, оснивач и председник Удружења ЗОО Планет, које на закупљеном поседу у оближњој Каменици тренутно чува стотину животиња, од коња, разне живине, коза и свиња мангулица, до срна, зечева, паса, голубова, а ту је чак и афрички твор, изнад чијег кавеза је упозорење – опрез, животиња уједа.

Душан је од малих ногу волео животиње, био је стални посетилац најстаријег нишког коњичког клуба „Чегар“. Када је одрастао, родила му се идеја да оснује зоолошки врт и регионални парк природе, које Ниш нема. Почео је да помаже строго заштићеним и заштићеним врстама животиња. Тако је настало Удружење ЗОО Планет које тренутно има петнаест волонтера и двадесет чланова-симпатизера који су ту од оснивања пре осам година. Удружење окупља љубитеље животиња свих профила – студенте ветерине, биологије, пољопривреде, ученике средњих школа, економисте, уметнике. Делује у три дисциплине – ЗОО кутак, ЗОО патрола и Клуб љубитеља коња и коњичких активности.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • „mBiznis“ aпликaциjа зa мaлa и срeдњa прeдузeћa
  • Сeртификaти зa 17 мeнтoрa пo стaндaрдимa JИЦA
  • НАЛЕД уручио годишња признања
  • Филип Котлер и Брус Рен: Разумевање маркетинга Како потрошачи размишљају
  • Следећи број Економетра излази 6. марта 2018.
Podelite ovaj tekst: