DR ĐORĐE ĐUKIĆ: Neoliberalni kapitalizam je doživeo krah 2008.

Američki Kongres je 2008. morao da odobri 700 milijardi dolara za spas finansijskog sistema, a centralna banka (FED) je postala vlasnik 79,9 odsto kapitala osiguravajuće kompanije A.I.G., koja je prodavala derivate (CDS) bez pokrića u rezervama i kapitalu. To nije viđeno u monetarnoj istoriji SAD-a

Đorđe Đukić: Nakon izbijanja krize 2008., ponovo je naučena lekcija da samoregulacija finansijskih tržišta i loša regulativa, zakonito vode ka rastućem hazardnom moralu vlasnika i menadžera finansijskih institucija

Neoliberalni kapitalizam i njemu svojstven model vođenja ekonomske politike je doživeo krah. Kriza iz 2008., odnosno 2009. godine ogolila je sve degenerativne procese koje taj pristup stvara. A uzrok je u potpunoj deregulaciji finansijskih tržišta koju su uspešno nametnuli njegovi pobornici, počev od Volstrita (Wall Street), Alena Grinspena (Greenspan), predsednika FED-a, pa do univerziteta, poput Čikaškog. Finansijski inženjering stvaranja privida da su svi na finansijskom tržištu zaštićeni od propasti preko kupovine derivata (hedžing) na neregulisanom tržištu, a da, pritom, ni oni koji su kupovali derivate nisu razumeli šta kupuju, sve uz blagoslov regulatornih tela, imao je katastrofalan rezultat: enormni dobici pre krize su privatizovani, a gubici nakon krize socijalizovani, odnosno svaljeni na pleća poreskih obveznika.

Ovako dr Đorđe Đukić, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta, ocenjuje karakter i posledice poslednje globalne ekonomske krize koja je 2008. godine krenula iz Amerike a potom potresla, pre svega, Evropu. Svi esencijalni detalji o toj globalnoj krizi nalaze se u najnovijoj monografiji dr Đukića „Svetska finansijska kriza – deset godina posle“, koja će uskoro biti promovisana u Beogradu. U intervjuu za Magazin Biznis, dr Đukić tumači šta se, zapravo, dogodilo, kakva je sadašnja globalna ekonomska slika i da li nam preti neka nova kriza, o čemu se poslednjih godina dosta govori.

• Kada kažete da je neoliberalni kapitalizam doživeo krah 2008. godine, na koji konkretan signal tog kraha mislite?

– Na činjenicu da je američki Kongres 2008. morao da odobri 700 milijardi dolara za spas finansijskog sistema, čime je centralna banka (FED) postala vlasnik 79,9 odsto kapitala osiguravajuće kompanije A.I.G., koja je prodavala derivate (CDS) bez pokrića u rezervama i kapitalu. To nije viđeno u monetarnoj istoriji SAD-a.
Cinizam ide dotle da su najviši menadžeri banaka pre krize dobijali bonuse u kešu, merene desetinama miliona dolara, plus deo u vidu akcija tih banaka koje su, kao insajderi, prodali pre propasti banaka. Jednostavno, dozvoljeno je bankama i nebankarskim finansijskim institucijama da posluju sa malim akcionarskim kapitalom u odnosu na enormne rizike koje su preuzimale. Sve se to događalo zahvaljujući odsustvu regulative ili njenoj defektnosti, poput Bazel II standarda. Takođe, bilo je neznanja i nemoći regulatornih tela da kontrolišu velike igrače na finansijskom tržištu.

• Ko je podneo najveći teret tih gubitaka?

– Da li je trebalo da nas svetska kriza opomene da vlasnici kapitala u vidu običnih akcija, treba da podnesu teret gubitaka? Neki ekonomisti sa Stanford univerziteta, na kome sam završio postdoktorske studije, upozorili su, neposredno nakon krize, da inženjering sa hibridnim oblicima kapitala banaka treba prekinuti i tražili su promenu regulative. Samo obične akcije bi se uzimale u obračun kapitala banaka i nebankarskih finansijskih institucija i time bi se izbeglo fingiranje na tržištu.

• Ko nije dozvolio takvu opciju?

– Moćni lobi Wall Street-a nije dozvoljavao da takav predlog uđe u proceduru u Kongres i Senat.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NALED OBJAVIO 11. SIVU KNJIGU SA 100 PREPORUKA ZA BOLJI POSLOVNI AMBIJENT: Privrednici apeluju za smanjenje poreza
  • ŽELJKO CIGANOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR BABY FOOD FACTORY DOBANOVCI: Dobar start novog brenda dečje hrane – Nutrino
  • ISKOSA GLEDANO: Živeo referendum
  • TV SLIKE I PRILIKE: Nesvakidašnje pojave
  • SLAVC HABIČ, DIREKTOR HYUNDAI SRBIJA: Od nas se očekuje samo najbolje
  • DIGITALNI VODIČ: 5G svet fantastike
  • STARI BREND SE VRAĆA GRADU NA BEGEJU: Carlsberg pokreće proizvodnju Zrenjaninskog piva
  • MEĐUNARODNO UDRUŽENJE SIRARA ODRŽALO ZASEDANJE U BEOGRADU: Prvi put izabrani članovi iz Srbije
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2019.
Podelite ovaj tekst: