IN MEMORIAM: Данијел Цвјетићанин (1947 – 2019)

На овој страни Економетра су се готово 14 година ређале колумне професора Данијела Цвјетићанина. Месец фебруар ове 2019. године почео је тужном вешћу да нас је напустио драги професор, наш пријатељ и сарадник.

Данијел Цвјетићанин (1947 – 2019)

Заштитни знак колумне у Економетру проф. Цвјетићанин је постао још 2004. године, док је Економетар излазио као додатак у дневном листу Политика, где сам га и покренула, као уредница Економске рубрике… Давно је било, али та колумна није била обичан коментаторски текст. За проф. Цвјетићанина колумна је била суптилан начин да кореспондира са јавношћу, да износи своје ставове у слојевитим опсервацијама, да преплиће економију и политику, да анализира транзиционе добитнике и губитнике, да трага за космичком правдом. Колумна је била за њега посебно значајна инспирација, те је крајем 2006. године предложио да изабране колумне објавимо као књигу “Транзиција у 26 слика”. Колико је само енергије, систематичности, воље и прецизности уложио у тај подухват! И тако смо, почетком 2007. године, у фебруару, промовисали књигу колумни професора Цвјетићанина, у издању NIRA Press, која почиње посветом: “Мојој Борки, без чијих идеја ова збирка не би можда ни настала”… Наравно, реч је о супрузи, Борки Војновић, без које се живот Данијела Цвјетићанина није могао замислити.

Предговор за збирку проф. Цвјетићанина “Транзиција у 26 слика” написао је један од његових најближих пријатеља проф. Јуриј Бајец. Њихова вишегодишња професионална сарадња прерасла је у чврсто пријатељство, па када проф. Бајец у предговору наводи кредо проф. Цвјетићанина да “економских слобода нема без владавине права”, јасно је да је тиме нагласио саму суштину свих порука које нам је проф. Цвјетићанин оставио. У предговору своје књиге “Транзиција у 26 слика” проф. Цвјетићанин се захваљује и проф. Маџару који је “стрпљиво прочитао рукопис и дао велики број примедби”, али проф. Цвјетићанин додаје: “Ипак, нисам се трудио да разлике у ставовима усагласим, а извесна претеривања, својствена мом начину писања и мишљења, нисам покушавао да ублажим”.

Управо такав ће нам заувек и остати наш драги пријатељ Данијел Цвјетићанин – оригиналан у приступу, разбарушен али доследан у ставовима, увек са новом енергијом и идејама, комплексан и једноставан, али са истанчаним осећајем за правду и праведност. Они који су га добро познавали нису могли да га не воле, што се јасно осетило и на дирљивој комеморацији у Савезу економиста Србије, када су му последњи поздрав упутили Александар Влаховић, Јуриј Бајец и Миодраг Зец. Њихова емотивна сећања на Данијела Цвјетићанина преплавила су бројне присутне колеге и пријатеље, као најтужнији моменти у које не можемо да поверујемо.

У податке које су пренели медији стоје детаљи из биографије да је “Данијел Цвјетићанин био професор Економског факултета Универзитета у Београду и Универзитета Сингидунум, да је био саветник Владе Србије и председника СРЈ и сарадник Института за економику индустрије и Економског института. Као сарадник тих института учествовао је у изради бројних пројеката који су се бавили питањима регионалног економског развоја, конципирања економске политике, као и реструктурисања великих предузећа. Био је део тима који је припремио Стабилизациони програм гувернера Аврамовића 1994. године. Објавио је велики број радова из области операционих истраживања, управљачких модела и метода, квантитативне финансијске анализе…”.

То су чињенице, али је чињеница и то да ћемо сви који смо познавали Данијела Цвјетићанина тешко прихватити неминовност – да је отишао заувек.

Радојка Николић


У овом броју још и …

  • У НАПУЉУ ОДРЖАНА MEЂУНAРOДНA КOНФEРEНЦИJA „СРБИJA – ВРAТA БAЛКAНA – НOВE EКOНOМСКE ПРИЛИКE ЗA КOМПAНИJE СA JУГA“: Кoмпaниje сa jугa Итaлиje трaжe пaртнeрe у Србиjи
  • ПРОГРАМ ПОДРШКЕ МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ: Бесповратне позајмице за машине и опрему
  • ФOНДAЦИJA НOВAК ЂOКOВИЋ И ЂEНEРAЛИ OСИГУРAЊE СРБИJA ПAРТНEРИ НA ПРOJEКТУ „ПOДРШКA, НE ПEРФEКЦИJA“: Помоћ и подршка у васпитавању деце
  • ПОСЛОВНE АНАЛИЗЕ ПОСТАЈУ СТАНДАРД У ПОСЛОВАЊУ: Како да смањите пословни ризик
  • Следећи број Економетра излази 2. априла 2019.
Podelite ovaj tekst: