Izložba Ivane Živić u galeriji NLB banke

Izložbom Ivane Živić Plivačice, koja traje od 6. novembra do 31. decembra biće završen projekat Figurae Feminae, u saradnji NLB banke i kuće umetnika Pigmalion, u okviru kojeg se u toku godine predstavilo pet mladih umetnica.

Fascinacija vodom mlade umetnice

Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB banke Beograd je na otvaranju izložbe zahvalio Kući umetnika Pigmalion na uspešnoj saradnji na ovom projektu.

”Bilo nam je veliko zadovoljstvo da u ovom prostoru budemo domaćini sjajnim umetnicama kakve su Katarina Nedeljković, Anđela Micić, Kristina Pirković, Đerđi Ačaji i večeras Ivana Živić. Izuzetno smo ponosni što smo imali priliku da ovim mladim slikarkama iz Srbije pomognemo da ugrade još jednu stepenicu u svoj profesionalni put, ali i što da svima koji dolaze u ovaj prostor omogućimo da uživaju u umetnosti. Nakon godinu i po dana postojanja NLB Galerije, drago nam je što ljubitelji umetnosti prepoznaju ovaj prostor i doživljavaju ga kao svoj”, rekao je Greganović.

Priroda i ljudi, bili su dosadašnji izazovi Ivane Živić , a u poslednjih pet godina lajt motiv Ivaninog stvaralaštva postale su ženske figure – plivačice smeštene u neobične, impozantne enterijere, često i devastirane  – pune vode.

”Fascinacija vodom, u opusu Ivane Živić, može da se tumači dvojako – ono što je primarno je snažna emocija koja potiče iz realnih životnih situacija a transponovana je ekspresijom lica i govorom tela glavnih protagonistkinja. Ono što posmatrač doživljava je osećaj slobode, lakoće, nesputanosti, iako su u pitanju netipični prizori, odnosno specifični imaginarijum ove umetnice” rekla je Maja Živanović, iz Kuće umetnika Pigmalion.

Ivana Živić je rođena 1979.godine u Sarajevu. Diplomirala je 2004.godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Magistrirala je 2008.godine na istom fakultetu. Član je ULUSA od 2006.godine, a njena umetnička dela se nalaze u mnogobrojnim privatnim kolekcijama širom sveta. Dobitnica je brojnih nagrada.

Podelite ovaj tekst: