У ПОСЕТИ ПРИВРЕДНОЈ АГЕНЦИЈИ ГРАДА БЕЧА: Извоз бечке привреде – 18 милијарди евра

Поред „life sciences“, највећи производни и извозни адути Града Беча су електроника и машине и то због мало познате околности да Беч има велику традицију у производњи пружних возила. Два светска лидера који граде возове за метро и железницу, а то су Сименс и Бомбардиер, имају производне погоне управо у Бечу

Беч је најпознатији као туристички центар, а заправо је и велики производно-индустријски центар

Познат као европска престоница музике, уметности и културе, од Беча се најчешће не очекује да има и развијену индустријску производњу, или “life sciences” или да је идеално место за стартап фирме из целог света. А управо су те области веома значајне за индустријско-производни сектор Града Беча који је веома развијен. Само од извоза производа из свих области производње, од хране до машина, Беч годишње генерише 18 милијарди евра, што чини 15 одсто укупног извоза Аустрије. Поређења ради, годишњи извоз целе Србије износи око 16 милијарди евра.

Како постижу такве резултате и какви су трендови у привреди главног града Аустрије? О тим и другим питањима која се односе на привредни развој Града Беча, разговарали смо средином јануара 2018. године у Привредној агенцији Града Беча (Die Wirtscha sagentur Wien), а наш домаћин била је Урсула Кајнц (Ursula Kainz), портпарол ове привредне агенције. Она наглашава да већину пословних партнера изненади чињеница да је Беч једна од највећих локација за такозване „животне науке“ (life sciences) и да је то највећи адут Беча у стварању БДП-а. Зашто се Беч определио баш за развој „life sciences“?

– Град Беч већ више од 20 година активно развија „животне науке“, тако што подстиче компаније да улажу у тај сектор и што их субвенционише. У међувремену, 18 највећих предузећа у области „life sciences“ је отворило своја седишта у Бечу, који је постао највећи произвођач крвне плазме у Европи – објашњава Урсула Кајнц.
Она наводи да су после „life sciences“, највећи производни и извозни адути Града Беча електроника и машине и то због мало познате околности да Беч има велику традицију у производњи пружних возила. Наиме, два светска лидера који граде возове за метро и железницу, а то су Сименс и Бомбардиер, имају производне погоне управо у Бечу.

– Главно седиште Сименса за производњу шинских возила је у Бечу и одавде иду у цео свет. Ми се често шалимо па кажемо да су Бечлије сваки дан повезане са две компаније – или се возите метроом који је градио Сименс или трамвајем који је градио Бомбардиер. Али, шалу на страну, Беч има велику традицију у градњи возила за пруге. На прелазу из 19. у 20 . век, били смо водећа локација у производњи шинских возила. Имамо дугу традицију – каже госпођа Кајнц.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • „mBiznis“ aпликaциjа зa мaлa и срeдњa прeдузeћa
  • Сeртификaти зa 17 мeнтoрa пo стaндaрдимa JИЦA
  • НАЛЕД уручио годишња признања
  • Филип Котлер и Брус Рен: Разумевање маркетинга Како потрошачи размишљају
  • Следећи број Економетра излази 6. марта 2018.
Podelite ovaj tekst: