KAKO IZGLEDA NAJVEĆI EVROPSKI PROJEKAT “PAMETNOG GRADA”: Pored Beča niče Aspern – grad budućnosti

Energetski efikasan, ekološki funkcionalan i udoban za život, Jezerski grad Aspern je počeo da se gradi Master planom iz 2007. godine. Tokom prošle decenije izgrađene su ulice, poslovni prostor, parkovi, podignuto je oko 3.000 stanova i useljeno oko 6.400 stanovnika, od 20.000 koliko će ih biti 2028. godine. U izgradnju ovog “pametnog grada”, kompanija Simens i dva bečka komunalna preduzeća ulažu oko pet milijardi evra

Jezerski grad (Seestadt) – novi model stanovanja u “pametnom gradu”

Na poljima oko Beča gde su se 1809. godine vodile borbe između Napoleona i Austrijanaca (bitka kod Asperna), sada, u savremeno doba, dva veka kasnije, niče najveći evropski projekat – Aspern, grad budućnosti. Ovaj energetski efikasan, ekološki funkcionalan i, pre svega, grad “malih razdaljina” – udoban za život, imaće oko 20.000 stanovnika, kada bude završen 2028. godine (najkasnije 2030). Zovu ga još i Jezerski grad (Seestadt), zato što se u ovom naselju nalazi i veštačko jezero veličine 50.000 metara kvadratnih, planski iskopano tokom izgradnje, sa parkom oko njega, da bi uživanje stanovnicima bilo potpunije.

U izgradnju Jezerskog grada biće uloženo oko pet milijardi evra, a podiže ga preduzeće Aspern Smart Citi Research GmbH & Co KG (ASCR) kao zajedničko ulaganje nemačke kompanije Simens i dva bečka komunalna preduzeća: Vien Energie i Viener Netze. Tako je izgradnja Asperna, zapravo, zajednički poduhvat austrijske države i nemačkog giganta Simensa (učešće Simensa je pojedinačno najveće i iznosi 44 odsto).

Aspern je jedan od deset pametnih gradova u svetu i predstavlja najveći test za energetski i ekološki održivo stanovanje u Evropi. Zgrade i svi objekti su od prirodnih materijala, potpuno energetski efikasni – naglašavaju svi koji su na bilo koji način uključeni u podizanje ovog jedinstvenog grada.

Sa projektom i onim što je do sada izgrađeno, imali smo prilike da se upoznamo sredinom januara 2018. godine (zahvaljujući Predstavništvu Grada Beča Eurocommpr), a naš vodič, jednog ledenog dana, bio je gospodin Nikolaus Zumer (Summer) iz Odeljenja za komunikacije na projektu Jezerski grad Aspern.

Već u prvom susretu na gradilištu, Zumer naglašava:

– Aspern, odnosno Jezerski grad, nije Smart City projekat u užem smislu – kao što su Masdar City, Songdo ili Toronto Sidewalks. Jezerski grad je više kao laboratorija “Urban Lab” inicijative “Smart City Wien”. Jer, cilj je da se čitav Beč razvije u pametni grad. Zato Jezerski grad služi kao polje za testiranje gde će se isprobati ideje i koncepti u opštem društvenom interesu, kaže Zumer.

A kad je o lokaciji reč, posle onog podsećanja na Napoleona, da pomenemo i to da je početkom dvadesetog veka (od 1912. godine), na tom mestu bio aerodrom, a potom, kada je izgubio tu funkciju, šezdesetih i sedamdesetih godina tu su se održavale moto trke.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA NIS OBJAVILA: Neto dobit NIS-a 27 milijardi dinara
  • PREMIJERKA SRBIJE NA KONFERENCIJI O RAZVOJU KREATIVNE INDUSTRIJE: Kreativna industrija može da rebrendira Srbiju
  • AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE UVELA SISTEM REGISTRACIJE „BEZ ŠALTERA“: Elektronska registracija oko 30 odsto jeftinija od „papirne“
  • NACRTOM ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA PREDVIĐENA VEĆA PLAĆANJA: Naknade za zaštitu životne sredine – udar na budžet građana i privredu
  • TV SLIKE I PRILIKE: Moju zemlju srce bira
  • MENADŽERSKI VODIČ: Piterov princip
  • POSLOVNA SAZNANJA: Zašto odlažemo – sebe
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (1): Tasteri nisu „deo inventara“
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2018.
Podelite ovaj tekst: