КАКО ПРЕЖИВЕТИ У ТРГОВИШТУ: Аутобуску станицу претворили у радионицу за обућу

Закупац станице Слађан Давидовић запослио седморо радника који праве обућу за књажевачку компанију „Фалк ист“ (Falc east) која извози скоро целокупну производњу. Обућу направљену на трговишкој аутобуској станици носе у Америци, Индији, Кини, Уједињеним Арапским Емиратима, као и у земљама Европске уније

Аутобуска станица у Трговишту

Трговиште је проглашено за најсиромашнију општину у Србији. Ова пчињска комуна, смештена на крајњем југоистоку Србије у подножју планине Дукат, скрајнута је са свих главних саобраћајница, па је инвеститори и због тога заобилазе. Са Македонијом дели границу у дужини од 47 километара, а од Врања је удаљена педесетак километара. Осамдесетих година прошлог века у привреди је радило и до 2.800 запослених, највише у погонима врањских колектива „Симпо“ и „Јумко“ и матичне фабрике „Пчиња“ у којој је у најбољем периоду било 540 радника. Фабрике су се гасиле једна по једна, а погони „Пчиње“ зврје сабласно празни у центру Трговишта. Данас је запослен тек сваки пети становник општине, а просек примања је 25.118 динара.

По правилу, једна невоља никада не иде сама. Поред гашења фабрика, Трговиште је 2010. године погодила поплава. Пчиња је однела мостове, путеве, објекте, направила праву пустош. Четири године касније, кренула су клизишта која су донела нове невоље, а десет породичних кућа је нестало у клизиштима. Један од највећих проблема Трговишта је миграција. Општина, која је после Другог светског рата имала 15.000 становника, спала је на пет хиљада житеља. Људи беже у потрази за бољим животом. Они који су остали, сналазе се да преживе – баве се печалбарењем, пчеларством, сточарством, пољопривредом, сакупљају шумске плодове, продају дрва. Радници који су остали без посла у „Пчињи“, „Симпу“ и „Коштани“ покушавају да се упосле у својој бранши. Тако је неколико бивших радника „Коштане“ покренуло сопствену производњу обуће. Један од њих је и Слађан Давидовић, техничар за израду обуће са 32-годишњим искуством, који је после рада у десетак фирми одлучио да оснује сопствену. Минулог лета је од врањског аутосаобраћајног предузећа „Кавим-Јединство“ закупио аутобуску станицу у Трговишту, окупио још шесторо својих колегиница и колега и кренуо са израдом обуће за књажевачку компанију “Фалк ист“.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • „mBiznis“ aпликaциjа зa мaлa и срeдњa прeдузeћa
  • Сeртификaти зa 17 мeнтoрa пo стaндaрдимa JИЦA
  • НАЛЕД уручио годишња признања
  • Филип Котлер и Брус Рен: Разумевање маркетинга Како потрошачи размишљају
  • Следећи број Економетра излази 6. марта 2018.
Podelite ovaj tekst: