Магнолије за “белог орла”

У састав “белог орла” улази 49 биљака из Шумадије које Милан Пантелић, творац јединствене траварице, бере својеручно само пет дана у години

beli-oraoУ једном од најелитнијих светских хотела, лондонском Рицу, најскупље алкохолно пиће је “White eagle”. Боца ове јединствене ракије кошта 140 фунти (око 200 евра), а производи се у нашем поднебљу под називом “бели орао”. Овако високу цену одредила је госпођа Сузана Амвросиу, менаџер хотела и директорка експортне фирме “Midnight express”, препознавши у њој изузетан квалитет који је разликује од многобројних сличних пића. Њену ексклузивност наглашава и чињеница да је тржишту Велике Британије доступно само 500 боца “белог орла”. Годишња производња је мала, тек пет хиљада литара, због сложеног технолошког поступка и заштите биљног ресурса.

Духовни творац “белог орла” је грађевински инжењер Милан Пантелић који је тајну справљања докучио на први дан пролећа 1995. године, у часу када је испред његове куће у Реснику, на још снеговитој грани, процветала магнолија. Тај прелепи егзотични цвет постао је, потом, једна од 49 биљака чији се екстракти мешају са “екселенцијом”, финим дестилатом шљиве пожегаче, којој се пре прераде одстрањују кожурица, коштице и петељке.

Настанку “белог орла” претходили су многи необични, често фантастични, догађаји, који сежу још у далеке шездесете године прошлог века, када се извесни Фрањо Католик, дугогодишњи радник најчувеније канадске дестилерије, вратио у Југославију, поневши са собом технолошки поступак, чијим је даљим усавршавањем у погонима “Шапчанке” настала “екселенција”, ракија за којом је у то време на тржишту САД владала права помама.

Podelite ovaj tekst: