У ПОСЕТИ ФИРМИ МЕГА ПЛАСТ ЈОВАНОВИЋ ИЗ НОВЕ ПАЗОВЕ: Од дршки за ножеве до 1.000 врста производа

Компанија Мега Пласт Јовановић бави се производњом пластичних артикала готово четири деценије. Сваке године њихова производња и промет порасту од 20 до 30 одсто, а 40 одсто производа пласира се на инострана тржишта

Ана Глушчевић

Менаџер новог доба мора увек да има способност да се прилагоди новонасталим ситуацијама, да брзо реагује и доноси одлуке, да ризикује и ослања се на своју интуицију. Битно је сањати и тежити нечем бољем и остварити ту визију кроз рад, а на крају као награда нижу се пословни успеси и признања – каже Ана Глушчевић, чији је отац Љубислав Јовановић још давне 1979. основао фирму Мега Пласт Јовановић и покренуо производњу пластичних производа у којој и она ради као директор продаје.

У послу је, као и у животу, веома важно, како каже Ана, поставити циљеве и одредити приоритете.

– Свако треба у исто време да буде и истрајан и постојан и одлучан – каже она и додаје да је од малена посматрала свог оца како ради, усавршава се, напредује и учила је од њега.

– Отац је увек био стрпљив да ми одговори на сва питања, да ме научи шта су праве животне вредности и да су у животу најбитнији ред, рад и дисциплина – каже Ана и додаје да сви у породици, отац Љубислав, мајка Мирјана, брат Лазар и она вредно раде. Предузетништво и приватна фирма намећу такав однос према послу, посебно уколико се тежи стварању успешне компаније.

Данас је незамисливо да на нашем тржишту, у готово свим областима, нема производа од пластике, али тако је било у Србији пре скоро четири деценије. Тада је Анин отац, Љубислав Јовановић, увидевши да нема довољно производа од пластике у понуди, одлучио да покрене своју производњу. Почео је са једном машином и једним алатом. Први производ су биле пластичне дршке за ножеве, док је оштрице увозио из најпознатије немачке фирме Солинген. Посао је добро кренуо и Јовановић је убрзо томе додао и производњу виљушака и кашика.

– Отац је међу првима у Србији покренуо производњу артикала од пластике. Путовао је и приметио да пластика има све већу примену у домаћинству. Касније су се појавили и други произвођачи. То су биле мале радионице које су производиле ограничени број производа. Нажалост, многе од њих су се у међувремену угасиле – објашњава Ана Глушчевић.

У асортиману је око 15 различитих модела столица и више од 20 модела столова

Током прошле четири деценије, усавршавајући производњу и ширећи асортиман, фирма Мега Пласт Јовановић д.о.о. постала је један од водећих произвођача пластике за кућну употребу у Србији. У модернизованој производњи и уз помоћ најсавременијих машина, у овој породичној фирми ради 60 људи. Производе 1.000 различитих производа подељених у три категорије: домаћинство, баштенски намештај и дечије играчке. Производња се обавља на око 20.000 квадрата у Новој Пазови. Њихови производи се продају у Србији, али више од 40 одсто производње извозе у Црну Гору, Хрватску, Словенију, Чешку, Словачку, Шпанију и Француску. У току су припреме за извоз и на друга тржишта.

– На неким тржиштима се директно повезујемо са трговинским ланцима који продају овај сегмент производа, а на некима радимо преко дистрибутера. Страна тржишта су захтевна, конкуренција је изузетно јака, зато су за пословни успех, поред искуства, важни и квалитет и цена, а све то гради поверење код купаца. Мој лични мото је да не треба само да будемо бољи од конкуренције већ и да будемо другачији због чега стално осмишљавамо нове производе – каже Ана која је у „свет пластике“ закорачила већ са три године јер су је, како каже, привлачили шареноликост и јарке боје.

Зато уопште не чуди што је управо она 2009. покренула посебну линију производње у оквиру компаније – Ана Кидс – односно производњу пластичних дечијих играчака.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Процена штета путем апликације
  • Подршка развоју пољопривреде
  • Нови кампус Интернационалне школе у Београду
  • Бритaнци зaинтeрeсoвaни зa улaгaњa у Србиjи
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (2): Како су прeдузeтници постали мaгoви мaркeтингa
  • Следећи број Економетра излази 3. јула 2018.
Podelite ovaj tekst: