MENADŽERSKI VODIČ: Jezičke bombe

Ako niste od onih koji koriste takozvane „ružne reči“ ili, narodskije rečeno, ne psujete Boga, mater, oca i sve ostale, da li vam i koliko smeta ako to čine drugi, pogotovo ako se to dešava u vašem radnom okruženju?

jezicke-bombeDrugim rečima, da li je primereno „bacati jezičke bombe“, kako to fino kažu Anglosaksonci, na poslu? Da li će zbog toga radna atmosfera, pa prema tome i radni učinak (produktivnost) biti povećani ili smanjeni? Da li će to doprineti koheziji ili razdoru radnog tima?

U mnogim korporacijama postoje pravila i za to, podjednako kao i za oblačenje, komunikaciju sa nadređenima, klijentima i slično. Psovanje nije deo nijedne poslovne kulture i osnovno pravilo je da o sebi treba da ostavite pozitivan utisak, a kakvo će dejstvo imati kada vam se ponekad omakne – ili kad vam je to uobičajena jezička poštapalica – to, svugde i uvek, zavisi od konteksta.

Zna se, psovka je rezultat neke frustracije, neuspeha, ali može da se omakne i kad sve krene toliko dobro da je ona i u takvoj prilici – verbalni ventil.

Psovanje u našoj jezičkoj (ne)kulturi je uobičajeno, opšte je uverenje da je ostatak sveta u tom pogledu “finiji”, pa zato iznenađuje ono do čega se dođe kad se o toj temi začačka u globalnom rudniku svekolikih informacija, internetu.

Među prvim tekstovima na upit ”swearing at work” – psovanje na poslu – jesu nalazi jednog američkog istraživanja koje je pokazalo da je psovanje neizostavni deo radnog okruženja, da mu radije pribegavaju mlađi – i da žene psuju više od muškaraca.

Polovina od uzorka sa 1.500 učesnika rečene ankete čije rezultate objavljuje Vašington post, izjavila je da s vremena na vreme koristi neke zabranjene reči (među kojima je najzabranjenija ona koja u engleskom jeziku počinje sa “f”), dok četvrtina tvrdi da to čini svakodnevno.

Ono što je međutim zanimljivo, to je da je 66 odsto anketiranih žena izjavilo da bi i one psovale ako bi to bio manir njihovog šefa, dok je takav odgovor dobijen od samo 55 odsto muškaraca.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Drugi multikongres Serbian Visions u Beogradu
  • PKS ojačava arbitražno rešavanje sporova u privredi
  • SA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE UPGRADE IN BELGRADE: Inovacije u preradi gasa
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Porez po odbitku na usluge
  • O ZELENIM POLITIKAMA: Kako su druge zemlje rešile prodaju poljoprivrednog zemljišta
  • ALEKSANDAR RUŽEVIĆ, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA I CRNA GORA: Rast biznisa uz nove ciljeve održivosti
  • KONFERENCIJA O UPRAVLJANJU LJUDSKIM RESURSIMA: Zašto je važna komunikacija sa zaposlenima
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (4): Šta je “preduzetnički džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2016.
Podelite ovaj tekst: