НАЈВЕЋИ ПРОИЗВОЂАЧ САДНИЦА РУЖА У ЈУЖНОЈ СРБИЈИ: „Шарл де гол“ и „Mарија калас“ у Србији и региону

Агроном Дејан Јовановић на око пет хектара производи 200.000 садница ружа, а код коопераната још 100.000, од којих 80 одсто заврши у извозу. У понуди има око сто сорти, а најтраженија боја је традиционална црвена

Поједине сорте ружа цветају целе године

Још у детињству је Дејан Јовановић, сада агроном, одабрао своје занимање и није се покајао. Као дете је знао да је његова судбина везана за земљу и аграр. Његови родитељи бавили су се производњом садница воћа које су продавали на подручју Врања и Македоније, а он се одлучио за саднице руже, краљице цвећа, која са врањских поља највећим делом стиже у земље у окружењу. На око пет хектара сопственог и закупљеног земљишта у Доњем Вртогошу, десетак километара од Врања, производи око 200.000 садница и још стотинак хиљада код коопераната у Јастрепцу код Власотинца и Сурчину. Највећи произвођач садница ружа у јужној Србији и један од највећих у Републици у понуди има стотинак сорти које красе вртове у Србији, Македонији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Украјини, а ускоро и у Белорусији.

Узгаја више група садница, међу којима чајевке, стаблашице, многоцветне, полијанте, пузавице-пењачице, мини руже и руже за слатко, а њихова имена су као преписана из збирке неког даровитог песника – симпатија, супериор, моника, парада, дон жуан, шарл де гол, паскали, гранд гала, глорија деј, ландора, акита, версилија, фонтана, марија калас.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Сви парафискални намети на једном месту
  • Око 100.000 људи ради у креативним индустријама
  • Изађи на берзу – велика очекивања
  • Заједнички пројекат две државне компаније
  • РAЗУMEВAЊE MAРКETИНГA (3): Кaкo кoмпaниja плaсирa прoизвoдe
  • Следећи број Економетра излази 8. маја 2018.
Podelite ovaj tekst: