ШТА НУДИ КЛАСТЕР ПРОИЗВОЂАЧА ИЗ ВОЈВОДИНЕ: Понуда хране једне регије по угледу на развијена тржишта

“Војвођански дућан” има више од 400 производа направљених по старим рецептурама, од органског воћа и поврћа, без адитива и конзерванса. Све то производе мали произвођачи у породичним радионицама, а купцима је на једно место донео у Београд предузимљиви Стеван Стакић

Стеван Стакић: На рафовима се налази око 400 производа слатких, сланих, месних и млечних прерађевина

О свакој пословној иновацији Стеван Стакић добро размисли, не одбацује је „а приори“ јер процењује да ли ће допринети да буде успешнија мала продавница здравих производа „Војвођански дућан” коју је најпре отворио у Новом Саду а потом, прошле јесени, преселио у Београд. Једино не прихвата, нити има у плану, да покрене онлајн продају.

– Достава на кућну адресу може, али како да продам некоме укус који није пробао?! То не иде, каже док седимо за малим, дрвеним столом, баш за каквим се седело у кућама широм војвођанске равнице, у локалу у стрмој улици београдског Дорћола.

– Када продајете прехрамбену робу ту су најважнији укус и емоција коју он изазива. Онлајн продајом купац може да види само амбалажу на екрану. Зато радимо испоруку на кућну адресу сталним муштеријама јер добро знају шта нудимо, објашњава Стеван разлог зашто не прихвата ову савремену опцију трговања.

Да отвори „Војвођански дућан”, и то где другде него у Новом Саду, дошао је на идеју пре неколико година. Од 2010. до 2015. Стеван је водио пи-ар агенцију и учествовао у пројектима Покрајинске владе у оквиру којих је крстарио Сремом, Бачком и Банатом. Упознавао је мале произвођaче, породице које у својим газдинствима, осим што се баве пољопривредом, праве јединствене слатке, слане, млечне укусе. Уочио је да се већина њих суочава са истим проблемом – пласманом. Тешко постају видљиви на тржишту, још теже крче пут до потрошача.

Ако мали произвођач обезбеди капацитет да уђе у велики трговински ланац, његов производ остаје на дну рафа јер нема новца за боље позиционирање. Слушао је Стеван њихову муку.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • АНАЛИЗА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ О СРПСКОМ ТРЖИШТУ ОСИГУРАЊА: Уз дигитализацију важна је и сајбер заштита
  • КЛИЈЕНТИ ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА СВЕ ВИШЕ КОРИСТЕ ВЕБ ПРОДАВНИЦУ И МОБИЛНЕ АПЛИКАЦИЈЕ: У дигитализацији пословања тек нам предстоје изазови
  • СВЕТЛАНА СМИЉАНИЋ, ЧЛАН ИО ВИНЕР ШТЕДИШЕ ОСИГУРАЊА: ИТ повећава нашу ефикасност
  • САВА ОСИГУРАЊЕ: БЕСПАПИРНО ПОСЛОВАЊЕ У ПОСЛОВИМА ЛИКВИДАЦИЈЕ И ПРОЦЕНЕ ШТЕТА: Пронашли смо добар модел управљања документима
  • Следећи број Економетра излази 4. децембра 2018.
Podelite ovaj tekst: