POSLOVNA SAZNANJA: Detoksikacija

Probudio me je zvuk kuckanja kiše i vetra po prozoru, a moj um koji je prerađivao informacije od prethodnih dana jedva je dočekao da se probudim. Napolju je još uvek mrak, što je logično s obzirom na to da je pet sati ujutro, ali više mi se ne spava. Odlučila sam da ustanem.

Piše: Stella Karl Ćosić

Piše: Stella Karl Ćosić

Naučila sam da prepoznajem znake koje mi um i telo šalju. Skuvala sam kafu, pustila laganu muziku, sela za kompjuter i čekam da misli počnu da iskaču kao kokice iz lonca. Um želi nešto da mi kaže. Navodi me na temu. Slušam…

“Detoksikacija je važna”. Kakva detoksikacija u pet ujutru? “Detoksikacija uma je možda važnija od detoksikacije tela. Svi znaju da je važno šta jedu i piju, pričaju o organskoj hrani, štetnosti nekih sastojaka, detoksikuju hranu zeolitom, sodom bikarbonom, brinu se oko pesticida i hormona kojih je puna hrana, ali jednu stvar previđaju.”

Šta to previđaju? “Previđaju veoma štetan uticaj negativnih misli i emocija. Negativne misli koje pokreću negativne emocije deluju kao toksini i potrebno ih je eliminisati.”

Da ne bude zabune, nisam pod dejstvom nekih supstanci, samo volim povremeno da pričam sa sobom kao da se ne radi o meni. Tako zaobilazim uobičajene obrasce razmišljanja, prigodne odgovore i stičem nove uvide.

Stvarno nismo svesni koliko se trujemo negativnim mislima i emocijama. Ne samo da im se dobrovoljno izlažemo, mi ih sami stvaramo kao da nam nije dovoljno ono što dolazi sa strane od drugih ljudi, medija, okruženja. Ne samo da ih stvaramo, mi ih nesebično delimo sa najbližima, čak ih dajemo i deci, kao da su vitamini.

Bila sam ovog meseca na dva izuzetna seminara i na oba se iz drugog plana provlačila tema štetnosti negativnih misli i emocija na naš mentalni eko-sistem. Na oba mesta izloženi su naučni dokazi kako konkretno negativne emocije utiču na korišćenje potencijala uma.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Drugi multikongres Serbian Visions u Beogradu
  • PKS ojačava arbitražno rešavanje sporova u privredi
  • SA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE UPGRADE IN BELGRADE: Inovacije u preradi gasa
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Porez po odbitku na usluge
  • O ZELENIM POLITIKAMA: Kako su druge zemlje rešile prodaju poljoprivrednog zemljišta
  • ALEKSANDAR RUŽEVIĆ, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA I CRNA GORA: Rast biznisa uz nove ciljeve održivosti
  • KONFERENCIJA O UPRAVLJANJU LJUDSKIM RESURSIMA: Zašto je važna komunikacija sa zaposlenima
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (4): Šta je “preduzetnički džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2016.
Podelite ovaj tekst: