ПОРОДИЧНО ПРЕДУЗЕЋЕ МАРКА САДОВИЋА: Од занатске радње до мале фабрике

Када су ћерке Кристина и Хермина одлучиле да ће остати у Суботици и наставити да раде у очевој фирми, отац Марко се одлучио за улагање и ширење пословања, па је ово постала права мала породична фабрика у којој ради и ближа и даља родбина. Утолико је већа и одговорност, јер свима зависи егзистенција од овог посла

Марко Садовић у виљушкару

Марка Садовића у дворишту његове фирме затичемо како вози виљушкар и премешта већ завршене палете. „Код нас сви морају све да раде“, каже. Њему то није страно, јер када је пре 18 година формирао своју фирму од почетка је сам радио све послове, товарио балване, пилао дрва, преговарао о набавци, тражио нове купце.

Дрвара „Марко“ у Суботици данас има двадесетак запослених, разгранате послове, нове инвестиције и мада није у делатности која се посматра као извознички потенцијал, са улагањима у машине и опрему, Марко Садовић рачуна да ће до краја ове године бити спреман за извоз.

„Радио сам на железници, по занимању сам столар, и било је јасно да ће ми посао бити све тежи и неизвеснији. Због тога сам почео приватно да радим, прво уз посао, а онда сам 2001. године отворио дрвару. У почетку, још један радник и ја, радили смо само услужно пилање грађе. Било је тешко, требало је научити како пронаћи добављача, како опстати, и као код сваког почетника било је грешака“, прича Марко Садовић.

Брзо је схватио да његов посао не може да зависи од најједноставније услуге резања грађе и чекања да муштерија ушета у дрвару. Због тога је посао подигао на виши ниво дораде и почео да прави грађу за кровове, као и дрвене палете, подлоге потребне и у пољопривреди и у индустрији.

„Ово је воћарски крај, палете су потребне многима, од јуна смо у пуном производном шпицу.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • У САНУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА У ИЗДАЊУ ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА: Како је уништен монетарни систем, а потом и привреда
  • НОВЕ ПОГОДНОСТИ ЗА КЛИЈЕНТЕ ОТП ЛИЗИНГА: У првом кварталу портфолио већи за 12,5 одсто
  • РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА СРБИЈЕ (РАС) РАСПИСАЛА ЈАВНИ ПОЗИВ: Бесплатан менторинг за привреднике
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (1): Првa жeнa милиoнeр у СAД
  • Следећи број Економетра излази 5. јуна 2018.
Podelite ovaj tekst: