Привреда: Без лиценце нема обезбеђења

Упућен апел свим правним и физичким лицима, као и предузетницима у области приватног обезбеђења да се пријаве на обуке за лиценце у приватном обезбеђењу. Рок за лиценцирање је 1. јануар

Александар Недић

Александар Недић

Удружење за приватно обезбеђење Привредне коморе Србије упозорава да је неопходно што пре приступити планирању, организовању и спровођењу стручне обуке, полагању стручног испита и прибављању лиценци, односно дозвола за рад правних лица, предузетника и физичких лица.

“Постављен је рок за усаглашавање са одредбама Закона о приватном обезбеђењу и неће бити померања термина, званични је став Министарства унутрашњих послова Републике Србије (МУП РС). Привредни субјекти који до 1. јануара не добију одговарајућу дозволу, неће моћи да обављају делатност приватног обезбеђења, а корисници услуга имаће обавезу да ангажују искључиво лиценциране компаније и предузетнике”, каже Александар Недић, секретар Удружења за услужне делатности у Привредној комори Србије.

Закон обавезује и привредне субјекте који имају унутрашњу, сопствену службу обезбеђења, самозаштиту, као и предузетнике који до сада нису регистровани по одговарајућој класификацији делатности, а пружају услуге у свим гранама приватног обезбеђења. МУП РС ће према њима имати став да ће се сва лица која се затекну у контроли, а у функцији су обезбеђења, третирати по Закону о приватном обезбеђењу, без обзира на то како су унутрашњим актом о систематизацији њихова радна места описана.

Александар Недић каже да предузећа која имају организовану самозаштитну делатност, нису у обавези да се региструју у Агенцији за привредне регистре, с обзиром на то да су регистровани под шифром претежне делатности матичног предузећа.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Предности редовне заштите од ванредних претњи
  • Милион евра за најбоље бизнис идеје
  • Срби пет сати дневно са паметним телефонима
  • Светска банка хвали Србију
  • Немачко-српска комора подржала кампању донације органа
  • АмЧам: Реформе треба да се наставе
  • Дневно прераде по 50 тона говедине и пилетине
  • Следећи број Економетра излази 1. новембра 2016.
Podelite ovaj tekst: