Proizvodnja u Rafineriji u Pančevu usklađena sa najvišim standarima zaštite životne sredine

Rafinerija nafte u Pančevu, koja posluje u sastavu kompanije NIS, dobila je danas IPPC dozvolu (integrisana dozvola) o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u Rafineriji u potpunosti usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

Kiril Tjurdenjev

Ovu dozvolu je Vladimiru Gagiću, direktoru Bloka Prerada, na svečanosti u kompanijskom poslovnom centru u Novom Sadu uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.

Rafinerija nafte u Pančevu prvo je energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo IPPC dozvolu. Ova dozvola je najznačajniji dokument koji jedan operater može da dobije, a uručenjem dozvole Rafinerija nafte Pančevo je svrstana među najkvalitetnije proizvođače u Evropi. Time je Rafinerija nafte u Pančevu priznata i kao bitan činilac obezbeđenja kontrolisanih uslova zaštite životne sredine. Takođe, dozvola predstavlјa obavezu da Rafinerija nafte Pančevo nastavi sa odgovornim odnosom pri realizaciji svih svojih aktivnosti i značajnim ulaganjima na polјu zaštite životne sredine, uz primenu najbolјih dostupnih tehnika (BAT – Best Avaiable Techniques).

U cilјu zadovolјenja zahteva kao preduslova dobijanja IPPC dozvole, u Rafineriji nafte sprovedeni su kompleksni projekti na unapređenju zaštite životne sredine, upravlјanja otpadom i povećanja energetske efikasnosti u koje je uloženo više od 3 miliona evra.

Prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo IPPC dozvolu

Povodom dobijanja IPPC dozvole Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je rekao:
„Veliki napori koje smo uložili u dobijanje integrisane dozvole nisu samo posledica naše zakonske obaveze, već pre svega naše želјe da sve svoje aktivnosti uskladimo sa najvišim domaćim i evropskim standardima. Mi nećemo stati na dostignutom nivou, već ćemo nastaviti da neprestano unapređujemo proizvodne procese u cilјu zaštite životne sredine i povećanja energetske efikasnosti, potvrđujući da za NIS nijedan poslovni uspeh nije potpun ukoliko ga ne prati svest o ekološkoj odgovornosti“.

Podelite ovaj tekst: