RADOVAN RAIČEVIĆ: Obnovu koče nerešeni imovinski odnosi i procena

Kuršumlijska banja može da bude ponovo poznati banjski centar od velikog značaja za turizam Srbije, a posebno za opstanak i razvoj opštine Kuršumlija. Realizacija ne zavisi od nas. Vlasnici imovine fond PIO i država traže celovita rešenja za sve banje Srbije gde će biti uklјučena i Kuršumlijska banja

Radovan Raičević: Spremni smo za novu investiciju

Najveći problem Kuršumlijske banje su nerešeni imovinski odnosi i procena vrednosti koja je, po našim analizama, daleko iznad realne. Jedina i najveća vrednost Kuršumlijske banje ovog trenutka je lekovita termomineralna voda koja uopšte nije iskorišćena. Izvori su zapušteni, smanjena je izdašnost vode, objekti koji bi to koristili su neuslovni. Ta voda je osnovni i najvažniji faktor na kome bi se temelјio razvoj banje, ali je neophodno i sve ostalo čega danas nema – struja, voda, putevi, objekti…, kaže Radovan Raičević, generalni direktor AD Planinka iz Kuršumlije.

Od prvog čoveka jedne od najuspešnijih kompanija, u čijem su sastavu Prolom i Lukovska banja, punionica Prolom vode i staranje o spomeniku prirode Đavolja varoš, Magazin Biznis saznaje kako će povratiti stari sjaj jedne od najstarijih banja u Srbiji i od čega zavisi realizacija investicije.

• Najavlјeno je da će Planinka kupiti Kuršumlijsku banju. Kako komentarišete prošlogodišnji javni poziv i cenu od 2,4 miliona evra za devastiranu banju?

– Planinka jeste zainteresovana za kupovinu i aktiviranje Kuršumlijske banje, s obzirom na to da sada upravlјamo Prolom i Lukovskom banjom i da je banjski turizam osnovna delatnost. Međutim, procenjena vrednost, po našim analizama, daleko je iznad realne, iako je poznato da je Kuršumlijska banja jedna od najstarijih banja u Srbiji. Bila je aktivna još u vreme Rimlјana i za to postoje tragovi građevina i kupatila koja nisu dovolјno istražena. Postojao je i pisani trag na kamenoj ploči na kojoj se rimski vojskovođa zahvalјuje Bogu i banji za izlečenje ćerke. Kvalitet vode je istražen još u vreme Kralјevine Srbije i od tada je počeo razvoj Kuršumlijske banje. Najveći razvoj ova banja imala je osamdesetih godina kada je poslovala u sastavu Planinke i kada je izgrađen hotel Žubor koji je bio jedan od najlepših objekata u banjama Srbije tog vremena. Godine 1987. Kuršumlijska banja se izdvaja iz Planinke i od tada počinje njeno propadanje.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NALED OBJAVIO 11. SIVU KNJIGU SA 100 PREPORUKA ZA BOLJI POSLOVNI AMBIJENT: Privrednici apeluju za smanjenje poreza
  • ŽELJKO CIGANOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR BABY FOOD FACTORY DOBANOVCI: Dobar start novog brenda dečje hrane – Nutrino
  • ISKOSA GLEDANO: Živeo referendum
  • TV SLIKE I PRILIKE: Nesvakidašnje pojave
  • SLAVC HABIČ, DIREKTOR HYUNDAI SRBIJA: Od nas se očekuje samo najbolje
  • DIGITALNI VODIČ: 5G svet fantastike
  • STARI BREND SE VRAĆA GRADU NA BEGEJU: Carlsberg pokreće proizvodnju Zrenjaninskog piva
  • MEĐUNARODNO UDRUŽENJE SIRARA ODRŽALO ZASEDANJE U BEOGRADU: Prvi put izabrani članovi iz Srbije
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2019.
Podelite ovaj tekst: