Rast beskontaktnih plaćanja u Srbiji

Srbija je iznad evropskog proseka u broju i vrednosti beskontaktnih transakcija, što dokazuje zrelost tržišta za modernija platna rešenja primerena digitalnom dobu

Rezultati Masterkard istraživanja pokazuju da je u roku od godinu dana, korišćenje beskontaktnih plaćanja u Evropi poraslo za 97 odsto u proseku. Podaci iz avgusta ove godine pokazuju da je broj beskontaktnih transakcija u Evropi, u odnosu na početak godine, porastao za 45 odsto u proseku, dok su srpski potrošači plaćali prislanjanjem kartice u većoj meri, te je rast broja beskontakntih plaćanja 57 odsto.

U isto vreme, vrednost beskontaktnih transakcija u Srbiji se povećao za 31 odsto, što je iznad evropskog proseka od 21 odsto, što je još jedan pokazatelj da su potrošači u Srbiji usvojili beskontaktna plaćanja.

Za 10. godina postojanja Masterkard beskontaktnih tehnologija na tržištu Srbije, korišćenje beskontaktnih plaćanja se povećalo za 154 odsto, u poređenju sa prošlom godinom.

Na više od 15 ključnih evropskih tržišta – uključujući Dansku, hrvatsku, grčku, mađarsku, Holandiju, Poljsku i Rusiju – udeo beskontaktnih plaćanja u fizičkim prodavnicama je premašio 50 odsto. Sistemi javnog prevoza u Evropi su glavne oblasti koje podstiču dalji rast broja beskontaktnih transakcija, jer omogućavaju brže plaćanje i veću sigurnost i u ovom segmentu, Srbija prati evropska tržišta, jer su Masterkard beskontaktna plaćanja uvedena u javni prevoz u Beogradu u januaru ove godine, a korišćenje ove platne opcije među stanovnicima i posetiocima Beograda beleži stalni rast.

„Još jednom se pokazalo da potrošači u Srbiji cene brza, sigurna i praktična platna rešenja, kao što je Masterkard beskontaktna tehnologija. Korisnici kartica u Srbiji su spremni da krenu dalje ka modernoj budućnosti digitalnih plaćanja, a zajednički je zadatak institucionalnog i javnog sektora da omoguće taj razvoj“, rekla je Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Novi podaci pokazuju i da se širom Evrope drastično menjaju potrošačke navike u smeru beskontaktnih tehnologija, pa u zemljama, među kojima je Poljska, gde je udeo beskontaktnih transakcija veći od 80 odsto, služe da utabaju stazu ostalim tržištima.

Evropa predvodi beskontaktnu revoluciju jer potrošači tragaju za brzim i praktičnim platnim metodama u koje veruju.

„Evropa je lider u beskontaktnim plaćanjima i ono što je zajedničko svim zemljama, bez obzira na stopu razvoja ekonomije i privrede je da potrošači prihvataju modernu beskontaktnu tehnologiju. U sve većoj meri vidimo da različita evropska tržišta usvajaju ovu tehnologiju, a potrošači imaju poverenja u nju“, rekao je Havijer Perez, predsednik kompanije Masterkard za Evropu.

Podelite ovaj tekst: