Razvijenoj Evropi radnici sve potrebniji

Nemačka je nedavno usvojila nove zakone koji će već od 2020. godine omogućiti stranim državljanima lakše pronalaženje posla u ovoj zemlji. Razvijene ekonomije EU utrkuju se u liberalizaciji tržišta rada kako bi privukle što veći broj stranaca. Sve države dele iste probleme: ubrzano starenje stanovništva, veliki broj penzionera i manjak mladog i visokoobrazovanog kadra

Medijske procene pokazuju da tržištu rada Evropske unije (EU) trenutno nedostaje više od dva miliona radnika, usled demografskog starenja stanovništva, sve većeg broja penzionera i sistema koji takav raspored snaga ne može da izdrži. Sa ovim problemom suočavaju se gotovo sve razvijene zapadne evropske zemlje koje su zato i postale utočište za one koji su pošli “trbuhom za kruhom”.

U tome svakako prednjači Nemačka, kao najjača ekonomija EU, jer samo toj zemlji trenutno nedostaje čak 1,2 miliona radnika. Procene nemačkih nadležnih službi su da će se taj broj do 2030. godine popeti i na više od tri miliona radnika za kojima će njena privreda vapiti.

Isti problem imaju i Švajcarska, Finska, Norveška, Švedska, Austrija, kao i Češka, Poljska i Slovenija. Tako, recimo, u Švajcarskoj starenje radne snage, ali i povećanje digitalizacije, ukazuju na to da bi ova zemlja mogla da se suoči sa deficitom od oko pola miliona radnika do 2030. godine. Poslednje procene su da Finskoj nedostaje oko 150.000 novih radnika, Norveškoj 90.000, Švedskoj i Austriji po 80.000 radno sposobnih, a Sloveniji oko 25.000 radnika.

Nedostaju i IT stručnjaci i stolari

Većini tih zemalja najpotrebniji su visokokvalifikovani radnici, inženjeri različitih struka, IT stručnjaci, građevinci, lekari, nastavnici, ali i medicinsko osoblje, ugostitelji, vozači, električari, mehaničari, stolari… Svima je zajedničko da se problemom manjka radne snage već bave državne institucije i da sve više otvaraju tržište rada za strance.

Da je u Nemačkoj stanje alarmantno, ukazuje podatak da čak 60 odsto njihovih kompanija kao najveći poslovni problem ističe upravo manjak kvalifikovanih radnika.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NALED OBJAVIO 11. SIVU KNJIGU SA 100 PREPORUKA ZA BOLJI POSLOVNI AMBIJENT: Privrednici apeluju za smanjenje poreza
  • ŽELJKO CIGANOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR BABY FOOD FACTORY DOBANOVCI: Dobar start novog brenda dečje hrane – Nutrino
  • ISKOSA GLEDANO: Živeo referendum
  • TV SLIKE I PRILIKE: Nesvakidašnje pojave
  • SLAVC HABIČ, DIREKTOR HYUNDAI SRBIJA: Od nas se očekuje samo najbolje
  • DIGITALNI VODIČ: 5G svet fantastike
  • STARI BREND SE VRAĆA GRADU NA BEGEJU: Carlsberg pokreće proizvodnju Zrenjaninskog piva
  • MEĐUNARODNO UDRUŽENJE SIRARA ODRŽALO ZASEDANJE U BEOGRADU: Prvi put izabrani članovi iz Srbije
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2019.
Podelite ovaj tekst: