Rekordna letnja sezona na Jahorini, najava za zimsku

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je tokom zvanične posete Jahorini danas održala radni sastanak sa upravom OC Jahorina na čelu sa direktorom Dejanom Ljevnaićem i Nedeljkom Elekom, predsednikom nadzornog odbora. Zajedno sa delegacijom Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije na sastanku, ali i u obilasku radova prisustvovali su Boško Jugović, načelnik opštine Pale i g-din Dragomir Gagović, načelnik opštine Trnovo na čijim se teritorijama prostire olimpijska Jahorina.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Golić posebno se oduševila planinskim bobom, trenutno najvećom turističkom atrakcijom ovog dela Evrope a činjenica da je ostvaren promet od preko 190.000 KM i da je OC Jahorina prestigla broj od 27.500 letnjih vožnji dovoljno govori o kakvoj atrakciji je reč.

„Zaista mi je veliko zadovoljstvo što sam danas na Jahorini i samo mogu da kažem direktoru, menadžmentu, upravljačkoj strukturi OC Jahorina nastavite dalje, napred i podršku institucija ćete imati. Danas smo dugo razgovarali kako razvijati infrastrukturu i kako oživiti OC Jahorina u cilju održivog razvoja ovog dela, koji nije samo područje opština Trnovo i Pale, grada Istočno Sarajevo već cele Republike Srpske. Za OC Jahorina se najviše saznalo u protekom periodu i dolaskom novog menadžmenta koja na planini organizuje život i rad veoma uspešno. Turisti iz regiona dolaze u velikom broju na Jahorinu, što nam govori da Jahorina živi 365 dana a samim tim je dobila novo lice a o budući planovima sa kojim nas je upoznao direktor Ljevnaić, možda je prerano govoriti ali javnost će uskoro biti upoznata. Međutim bitna stavka za planove za budućnost je zakon o OC Jahorina koji je preko potreban, a koji će rešiti sve probleme sa kojim se suočava OC Jahorina od bespravne gradnje do nerešene komunalne infrastrukture. OC Jahorina je u nadležnosti Vlade RS i zajedno sa resornim ministarstvima treba napraviti i doneti Prvi zakon o OC Jahorina koji će proći Javnu raspravu i biti primenjiv u praksi jer ne smemo dopustiti da ova lepotica bude devastirana jer je vlasništvo cele Republike Srpske“ izjavila je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

“Drago mi je da imamo priliku da ugostimo ministarku Srebrenku Golić i načelnike opština Pale i Trnovo. Posebno mi je drago što su ljudi iz Vlade i lokalnih samouprava prepoznali naš rad i trud i što su tu da učestvuju sa nama u novim projektima. Jahorina je u poslednje tri godine jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj, nakon završenog prvog ciklusa investicija koje su obuhvatale uređivanje staza i izgradnju sistema veštačkog osnežavanja. Na Jahorini su trenutno u toku ozbiljni investicioni projekti. Pomoću više od 30 miliona KM koji se ulažu u Jahorinu biće iskazan puni potencijal ove planine. Takođe bih istakao da uz podršku i pomoć Milorada Dodika, člana predsedništva, vredno radimo na izgradnji prve kabinske Gondole uz koju je je izgrađeno pet kilometara novih staza i njihovo osnežavanje“ rekao je direktor OC Jahorina, Dejan Ljevnaić.

Projekat Gondole i izgradnje, uređenja i osnežavanje pripadajućih staza izuzetno je značajno za Jahorinu. Realizacijom ovog projekta pored komfora koji omogućava eliminisaće se gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretiće se centralne staze na planini i ista će raditi u ekstremnim uslovima kada su veliki vetrovi i magla. Gondola će raditi kada druge instalacije ne mogu što je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada se ova investicija na Jahorini planirala.

„U toku je i zamena starog ski lifta na Poljicama novim liftom – „sidro“ kompanije Dopplmayer koji će povećati kapacitet instalacije za 4 puta. Izgradili smo i ugostiteljski objekat pored jezera i siguran sam da će ovo biti omiljeno mesto za predah kako skijašima tako i svim našim gostima jer ima nesvakidašnji lep pogled ka jezeru i nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji na planini. Jedan potpuno novi projekat koji će doprineti i sigurnosti na planini je osvetljenje staza, vrtića i jezera ukupne dužine od četri kilometara. Izgradnjom Olimpijskog plamena na stazi Poljice i spektakularnim koncertom Saše Matića 30. novembra ćemo zajedno sa svim našim partnerima, prijateljima i gostima proslaviti istorijski dan za Jahorinu i zvanično pustiti u rad sve ove projekte“ dodao je g-din Ljevnaić.

Iako letna sezona na Jahorini još uvijek traje, uveliko su u toku i pripreme za zimu. Partner OC Jahorina SKI FUN je već počeo sa prodajom sedmodnevnih aranžmana na Jahorini. U cenu od 359 evra uključen je smeštaj, direktan let iz Beograda, aerodromske takse, transfer i ski karta.

 

Podelite ovaj tekst: