SRBOLJUB ANTIĆ, EKONOMISTA: Srbija 2019. godine može da ostane bez gasa

Odgovornost za međudržavni sporazum sa Rusijom, u kome naša prava nisu adekvatno zaštićena, leži na onima koji su bili idejni tvorci sporazuma, a to su Vojislav Koštunica i Boris Tadić. Zatim na onima koji su vodili pregovore i poslanicima koji su ovaj sporazum odobrili. Političari su čitav sporazum prikazivali kao veliku pobedu, ali je ispalo da Južni tok nismo dobili…

Srboljub Antić

Srboljub Antić

Ugovor o tranzitu ruskog prirodnog gasa preko Ukrajine ističe 2019. godine, pa postoji opasnost da te godine Srbija ostane bez ovog energenta. Ova činjenica stavlja Srbiju u poziciju zemlje čija energetska bezbednost postaje neizvesna ili čak ozbiljno ugrožena. Na ovu opasnost, u razgovoru za Magazin Biznis, upozorava Srboljub Antić, dugogodišnji predstavnik Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), koji je u vladi Zorana Đinđića bio ministar energetike. “Ukoliko se ostvare prognoze o zatvaranju dotoka ruskog gasa preko Ukrajine, Srbija dolazi u situaciju da se mora osloniti samo na domaću proizvodnju koja pokriva oko četvrtine potreba zemlje”, objašnjava. Domaća proizvodnja bila bi dovoljna samo za potrošnju toplana. Moguće je da bi neka količina gasa bila dostupna iz zapadne Evrope preko Mađarske, ali to do sada nije bila opcija snabdevanja, kaže Antić.

• Kako je došlo do preokreta u roku od samo godinu dana, kada smo iz snova o snabdevanju gasom iz dva pravca skliznuli u energetsku neizvesnost?

– Da bi se odgovorilo na ovo pitanje moramo da se vratimo u prošlost. Srbija već dve i po decenije ne uspeva da postane član nijedne ozbiljne evropske forme integracije. Dakle, nije član EU, ni NATO preko kojih bi mogla da utiče na donošenje odluka u sektoru gasa. Kao mala zemlja koja je istovremeno i mali potrošač gasa, Srbija nema mehanizme uticaja na važne evropske odluke. Stoga nije neočekivano da Srbija nije u planovima za neki novi magistralni gasovod preko Balkana, dok bi postojeći mogao da postane nefunkcionalan. Ostaje da se nadamo da će ukrajinski pravac ostati raspoloživ i posle 2019. godine.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NIS PREDSTAVIO IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2014. GODINU Stabilno poslovanje, uz neto dobit
  • UNIDOCS BUSINESS BOX ZA EFIKASNIJE POSLOVANJE Napredna verzija OSA softvera
  • BIS-WEB POSLOVNI PROGRAM Minimalni troškovi, najbolji rezultat
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Pošaljite pravu poruku
  • POSLOVNA SAZNANJA Mindfulness – prirodan lek protiv stresa
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (3) Finansijski genije dr Laza Paču
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2015.
Podelite ovaj tekst: