СРПСКИ ПАРАДОКС: Ни веће плате неће решити проблем

Све већи број фирми не може на домаћем тржишту да пронађе довољно квалитетне радне снаге, а посебно специфична занимања. Послодавци морају да повећају плате и побољшају услове рада, али је питање да ли ће и то решити проблем јер људи више не желе само веће плате, него и већи квалитет живота. Са своје стране, држава је за мере активне политике запошљавања у 2019. години издвојила 4,55 милијарди динара, али још се не назире решење овог проблема

Не помаже ни већа диоптрија: Мањак радника одређених профила аларм за узбуну у целом региону Југоисточне Европе

Иако се на званичној евиденцији незапослених данас налази више од пола милиона људи, привредници кажу да је 2018. година била алармантна када је реч о кадровима. Нарочито у мањим срединама где је велики број компанија, па је тиме и конкуренција међу послодавцима већа. Из школа, како кажу, излазе кадрови без потребних знања, а често се школују за занимања која нису потребна тржишту. Осим тога, за нека занимања млади уопште нису заинтересовани.

Годишње Србију напусти 35.000 људи

Са друге стране, многи незапослени нису више спремни да прихвате да раде у било каквим условима и за било који новац те ће послодавци, како кажу саговорници Економетра, морати не само да повећају плате већ и да целокупно пословно окружење учине привлачнијим, а трошкови ће се повећати и у делу обука које ће морати да буду планиране као део инвестиције.

Оно што много више забрињава, а што саговорници Економетра такође истичу, јесте да људи више не одлазе у иностранство само због новца, већ све већу улогу игра сигурност у свим областима живота. Зато проблем одласка људи постаје, како кажу, државни проблем који се неће решити само подизањем стандарда становништва, већ се то може урадити само целокупним уређењем друштва, односно повећањем квалитета живота уопште. То су изгледа препознали и у Министарству рада јер је недавно формиран тим који ће имати задатак да прати економске миграције и припреми мере којима би се смањио одлив радне снаге. Анкета о кретању на тржишту рада спроведена прошле године показала је да годишње из Србије оде око 35.000 људи.

Podelite ovaj tekst: