STANKA PEJANOVIĆ: Čestitamo za reforme, ali napravite dobar sistem

Mnogo stvari se menja nabolje. Vlada radi u tom pravcu. Treba čestitati za ono što je dobro, ali je potrebno dalje raditi na izgradnji sistema i institucija. Sistem ne može da zavisi od aktuelne politike. Nama su potrebne temeljne vrednosti društva koje ne mogu da se menjaju od danas do sutra. Potrebna nam je odgovornost na svim nivoima i parametri kako se ta odgovornost utvrđuje. Privreda će tada još bolje funkcionisati

Stanka Pejanović

Stanka Pejanović

Prvo na čemu treba raditi je smanjiti korupciju i ubrzati rad pravosuđa. Tu postoje veoma ozbiljni problemi. Sve je dobro dok ne dođeš do suda, ali kad dođeš, onda je sve pitanje „kreacije“ kako to može da se reši. Sanacija kompletne nadgradnje institucija veliki je izazov za Vladu Srbije. Jer, problemi nisu od juče, gomilani su decenijama i zato ih je teže rešavati.

Ovako je Stanka Pejanović, generalna direktorka Gorenje d.o.o. Beograd, odgovorila na naše pitanje o tome koji su najveći izazovi za Vladu Srbije koja stalno ističe nastojanja da u Srbiju privuče što veći broj investitora. U ekskluzivnom razgovoru za Magazin Biznis, gospođa Pejanović, sa velikim iskustvom rukovođenja u više kompanija, a trenutno na čelu Gorenja u Srbiji, govori o povoljnim i nepovoljnim okolnostima za poslovanje u Srbiji, naglašavajući značaj pozitivnih promena do kojih je došlo u prošle dve-tri godine, uz poruku vlastima:

– Treba čestitati za ono što je dobro. Mnogo stvari se menja nabolje. Ja mislim da Vlada radi u tom pravcu. Ali, treba nam dobro uređen sistem institucija. Sistem ne može da zavisi od aktuelne politike. Nama su potrebne temeljne vrednosti društva koje ne mogu da se menjaju od danas do sutra. Nama je, dakle, potreban sistem koji funkcioniše i odgovornost na svim nivoima. Zato i moramo da imamo parametre kako se ta odgovornost utvrđuje. U privatnim kompanijama, ukoliko ne ostvarite rezultat, vas nema na toj poziciji sledeće godine. Sve to samo treba primeniti i na državne institucije – kaže sagovornica Magazina Biznis.

• Nedavno je održan slovenačko-srpski poslovni forum. Svedoci smo čvršćeg povezivanja i državnih institucija i kompanija Slovenije i Srbije. Kako to komentarišete? Šta to znači za Gorenje grupu?

– Cifre govore više nego reči: sve je veći broj slovenačkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji. Ali, važno je da se kreće i u obrnutom smeru – srpski investitori se pojavljuju u Sloveniji i tamo proširuju svoje poslovanje. Prvi je bio Nektar iz Bačke Palanke koji je kupio slovenački Fruktal a sada su tamo i Komtrejd i MK grupa i Delta nekretnine.

To je značajno više u odnosu na prethodni period. Robna razmena između Srbije i Slovenije je u 2015. godini iznosila preko 800 miliona evra, uz srpski deficit od oko 119 miliona evra. Ali, trendovi su dobri i u 2016. godini će obim razmene sigurno biti još veći. A sama Gorenje grupa, koja posluje na 90 tržišta širom sveta, u Srbiji je, kao što je poznato, prisutna sa tri fabrike. Naše dve privrede su veoma kompatibilne i imamo tradicionalno dobre odnose koji se grade na poverenju, bez obzira na to što su privredne aktivnosti, zbog istorijskih okolnosti, u jednom periodu bile dovedene u pitanje.

• Vi imate bogato iskustvo jer ste bili na čelnim pozicijama u nekoliko kompanija. Više od dve godine ste na čelu slovenačke kompanije Gorenje d.o.o. Beograd. Šta možemo da naučimo od Slovenaca?

– Za slovenački privredni razvoj je veoma važno što su prelazak sa društvene svojine na privatnu izveli na jedan mekši način nego što je to urađeno u Srbiji. Slovenci su zadržali ono što je bilo dobro u socijalizmu, u smislu brige o zaposlenima, socijalnog položaja, izgradnje kadrova, uvođenja novih tehnologija. Srbija je, međutim, u liberalni kapitalizam ušla na jedan grub način, tako da su se neke vrednosti preko noći izgubile. Međutim, kako svako zlo ima i svoje dobro, u Srbiji smo dobili neki link između rezultata rada i zarade, pre nego Slovenci. Oni se tek sada suočavaju sa povezivanjem prava zaposlenih sa rezultatima rada u slučajevima kada je potrebna optimizacija poslovanja. Zato se situacija ne može posmatrati crno-belo. I mi možemo da učimo od njih, ali i oni od nas.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Drugi multikongres Serbian Visions u Beogradu
  • PKS ojačava arbitražno rešavanje sporova u privredi
  • SA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE UPGRADE IN BELGRADE: Inovacije u preradi gasa
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Porez po odbitku na usluge
  • O ZELENIM POLITIKAMA: Kako su druge zemlje rešile prodaju poljoprivrednog zemljišta
  • ALEKSANDAR RUŽEVIĆ, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA I CRNA GORA: Rast biznisa uz nove ciljeve održivosti
  • KONFERENCIJA O UPRAVLJANJU LJUDSKIM RESURSIMA: Zašto je važna komunikacija sa zaposlenima
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (4): Šta je “preduzetnički džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2016.
Podelite ovaj tekst: