У ПОСЕТИ ФАБРИЦИ СТУБЛИНА У СЕЛУ СТОЈНИК КОД АРАНЂЕЛОВЦА: Српски кандидат за EY Светског Предузетника године

Радован Милојевић, ЕY Предузетник године за 2017., почео је пре 25 година као трговац окова за прозоре и врата, да би данас његова компанија имала 27.000 квадрата производног простора и годишњи обрт који премашује 20 милиона евра. Око 75 одсто производње извозе, највише у Русију, Белорусију и БиХ, а ускоро почињу градњу производно-складишних погона у Москви. У асортиману имају преко 800 готових производа за алуминијумску столарију – погонских ручица и квака, спојница, брава, окретних и окретно-нагибних система, цилиндара…

Радован Милојевић са супругом и ћерком

Радован Милојевић, власник компаније Стублина из села Стојник надомак Аранђеловца, који је крајем фебруара од стране ревизорско-консултантске компаније EY (Ernst&Young) изабран за Предузетника године за 2017., тренутно се спрема за пут у Монте Карло где се почетком јуна одржава традиционално такмичење за EY Светског Предузетника године.

– Очекивања од тог такмичења су нам велика, иако не мислим да награде имају пресудан утицај на пословање. Ни за ове домаће награде се нисмо кандидовали из тог разлога, али нам свакако представљају одређену сатисфакцију. Импонује нам да и на тај начин добијемо признање за наш даноноћни рад. Тиме добијамо потврду да и други вреднују оно што смо створили и што и даље стварамо. Награде доприносе нашем још бољем имиџу, као што је то било и 2009. године када сам од нашег дневног листа изабран за Блиц предузетника године – каже Радован Милојевић, власник компаније Стублина, основане 1993. године у његовом родном селу Стојник, када смо ову породичну компанију посетили крајем априла.

– Такмичарски дух је у послу веома важан и он ме подстиче да радим више и боље и да будем увек корак испред других. Мој радни и животни мото је да квалитетом својих производа побеђујем и да будем најбољи – истиче Милојевић.

Почетак у породичном дворишту

Име Стублина компанија је добила по оближњем извору на којем су мештани захватали воду. У Стублини данас настаје велики број артикала, односно окова за алуминијумску столарију. Производни асортиман садржи преко 800 готових производа за потребе домаћег и страног тржишта, а то су производи великих серија погонских ручица и квака, спојница, брава, прихватних плоча, засуна, окретних и окретно-нагибних окова, цилиндара, као и универзалних затварача врата, код нас познатији под брендом „дипломат“.

Прве производе су за њих пре 25 година израђивале разне радионице, да би потом Радован Милојевић направио сопствени производни погон од објекта који се налазио у дворишту породичне куће у селу Стојник. Од 500 квадрата, колико је 1997. имао тај први погон, Стублина је нарасла на 27.000 квадрата врло модерних производних погона, у којима ради више од 300 радника, а још 50 радника раде кооперацију. У рад компаније је већ неколико година активно укључена и друга генерација породице Милојевић.

Стублина извози 75 одсто своје производње, углавном на тржишта Русије, Белорусије, Украјине, Казахстана, Узбекистана и земље бивше Југославије. У Украјини и Русији имају и своје фирме које робу продају преко дистрибутера.

– Иако послујемо по свим западним стандардима, простор за извоз на тржишта земаља западне Европе је јако мали због велике конкуренције. Нудили су нам многи велики играчи да производимо за њих, али ми то нисмо желели већ смо хтели да развијамо бренд Стублина.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • У САНУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА У ИЗДАЊУ ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА: Како је уништен монетарни систем, а потом и привреда
  • НОВЕ ПОГОДНОСТИ ЗА КЛИЈЕНТЕ ОТП ЛИЗИНГА: У првом кварталу портфолио већи за 12,5 одсто
  • РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА СРБИЈЕ (РАС) РАСПИСАЛА ЈАВНИ ПОЗИВ: Бесплатан менторинг за привреднике
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (1): Првa жeнa милиoнeр у СAД
  • Следећи број Економетра излази 5. јуна 2018.
Podelite ovaj tekst: