У ПОСЕТИ ПОСЛОВНОМ СИСТЕМУ МИХАЈЛОВИЋ У ПАРАЋИНУ: Србији треба брз развој и просечна плата од 500 евра

Запошљавају 420 радника, укупан промет пословног система премашује 40 милиона евра годишње, а бар десет одсто профита инвестирају сваке године у развој. Постоје 27 година, у власништву имају 54 бензинске пумпе, неколико ресторана, ТВ канал М, млекару, фарму, малопродајне објекте… Из великог пословног искуства закључују да домаћа економија треба брже да се развија, уз значајно повећање животног стандарда становништва

Успешан породични бизнис Михајловића: Мајка Стана и Дејан са супругом Сузаном

Постоје више од две и по деценије, у власништву имају 54 бензинске пумпе, неколико ресторана, ТВ канал М, млекару, малопродајне објекте и фарму којом подмирују потребе својих угоститељских објеката. У њиховим компанијама ради 420 радника, међу њима и читаве породице. Укупан промет целог пословног система премашује 40 милиона евра годишње, а бар десет одсто профита инвестирају сваке године у развој компаније.

Претходни подаци односе се на Пословни систем Михајловић у Параћину, који, као успешна породична компанија, ове године бележи 27 година рада. На челу овог пословног система је Дејан Михајловић који у разговору за Економетар наглашава:
– Србији је потребан брз економски развој да би просечна плата ускоро достигла 500 евра. Без тога, прете нам лоши економски трендови јер ћемо, пре свега, изгубити радну снагу. Не знам зашто, али за наше људе постала је „магична“ та плата од 500 евра. Због тога иду на рад у Словачку, Чешку и друге земље, прихватају нереална обећања, а када подмире тамо све трошкове, остане им тек око 450 евра. Причао сам са некима од оних који су тамо радили. Они су на губитку, а ми губимо квалификовану радну снагу која нам је потребна. Зато је моја порука државним структурама на свим нивоима – учините све што треба да се убрза економски развој и подигне ниво животног стандарда људи у Србији – рекао нам је Дејан Михајловић, син Радомира Михајловића, у овом крају легендарног привредника, који је и основао ову фирму.

Одличан студент у породичној фирми

Осим претходне поруке, занимљива је још једна напомена коју смо чули од Дејана Михајловића:
– Отац ми је увек причао да седим са њим јер не може баш све да ми исприча о послу. Он је увек седео у чело стола, а ја са стране – слушао и учио. Доста сам и критиковао. Тек много година касније, када сам сео на очево место и постао онај ко одлучује, схватио сам да је поглед са ивице стола и са чела, потпуно различит. Ипак, сачували смо фирму уз све тешкоће које су нас задесиле, јер је отац умро 2002. године, на половини своје каријере и животног пута – испричао нам је власник Пословног система Михајловић, који смо посетили средином марта.

Прича о овом породичном бизнису почела је 1990. године отварањем бензинске пумпе јер су родитељи, Радомир и Стана Михајловић, размишљали да створе посао који обезбеђује сигурну породичну егзистенцију. Проценили су да су бензинске станице перспективан посао, јер је Радомир имао искуства у спољнотрговинском послу у неколико предузећа, поред осталих и у чувеној фирми „Југославија комерц“ Београд. Тако су прво настајале бензинске станице а уз њих су развијани пратећи бизниси – ауто-сервис, перионица, самоуслуга, ресторан. Десетак година су пословали као локална фирма, а потом почели да се шире по целој Србији у послу са бензинским станицама.

Савремено опремљен погон: Детаљ из производње млекаре Михајловић и производи спремни за испоруку

Дејан је завршио Пољопривредни факултет у Земуну, смер агроекономија. Мајка Стана додаје да је син имао просек 10, али Дејан каже да то у бизнису није од пресудног значаја јер има и оних који нису завршили факултет, а одлични су предузетници. Иако је добио понуду да постане асистент на Факултету, имао је
жељу да се врати у Параћин и прикључи породичном послу.

– Преломни тренутак је био када ми је отац рекао да уколико желим да останем на факултету неће инвестирати даље у посао већ ће се преусмерити на улагање у моје образовање. Ипак, ја сам дипломирао 1993. и вратио се – каже Дејан.

Сваке године двоцифрени раст

Данас у Пословном систему Михајловић постоје три битне делатности – бензинске станице, угоститељство и млекарство. Гледано према промету, али и имовини, бензинске пумпе учествују 80 одсто у пословању, десет одсто остварује млекарство и пет одсто угоститељство, док осталих пет одсто чине друге делатности.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Сви парафискални намети на једном месту
  • Око 100.000 људи ради у креативним индустријама
  • Изађи на берзу – велика очекивања
  • Заједнички пројекат две државне компаније
  • РAЗУMEВAЊE MAРКETИНГA (3): Кaкo кoмпaниja плaсирa прoизвoдe
  • Следећи број Економетра излази 8. маја 2018.
Podelite ovaj tekst: