URSULA LOJBLI: Podrška Švajcarske vredna 95 miliona evra

Švajcarska kancelarija prisutna je u Srbiji od 1991. godine, od kada je ukupno uložila u razvoj Srbije oko 400 miliona evra. Cilj saradnje je doprinos napretku institucija, održivom ekonomskom razvoju, zapošljavanju, jačanju lokalne zajednice i učešća građana u procesu donošenja odluka. Sada je u toku realizacija Strategije za period 2018-2021. godina

Ursula Lojbli: Švajcarska posvećenost međunarodnoj saradnji temelji se na tri principa: svet bez siromaštva, globalni mir i održivi razvoj

Švajcarska planira da nastavi sa podrškom Srbiji, a ključne oblasti ulaganja su ekonomski razvoj, zapošljavanje, upravljanje, kao i održiva energija i otporni gradovi. Upravo u ovim oblastima se nalaze najveći izazovi na putu Srbije ka evropskim integracijama, kaže Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju u Srbiji, za Magazin Biznis.

Ova kancelarija postoji u našoj zemlji još od 1991. godine. Kada se sve sabere, tokom proteklih 27 godina, ukupna podrška Srbiji iznosi oko 400 miliona evra. Novom Strategijom saradnje za period 2018-2021. godine Vlada Švajcarske izdvojila je 95 miliona evra kao pomoć Srbiji. Prema rečima Ursule Lojbli, u početnim godinama saradnje bili su usmereni na pružanje humanitarne pomoći, ali se prošlih godina stanje značajno promenilo i sada je fokus na bilateralnoj razvojnoj saradnji.

– Švajcarska je među četiri najveća bilateralna donatora u Srbiji. Švajcarsko-srpska saradnja temelji se na međusobnom poverenju, zajedništvu i poštovanju razlika dve zemlje, pa je zato Strategija razvijana kroz blisku konsultaciju i učešće srpskih partnera. Švajcarska posvećenost međunarodnoj saradnji zasnovana je na tri temeljna principa: svet bez siromaštva, globalni mir i održivi razvoj. Unutar tog okvira planirane su sve aktivnosti u okviru ove strategije. Kroz iskustvo, ekspertizu, transfer znanja i promociju švajcarskih vrednosti nastojimo da dodatno ojačamo finansijska ulaganja u Srbiju i doprinesemo napretku institucija, održivom ekonomskom razvoju, zapošljavanju, naročito mladih, kao i jačanju lokalne zajednice i učešća građana u procesu donošenja odluka.

• Kakvi su rezultati u prvoj godini realizacije Strategije?

– Pokazalo se da ona u velikoj meri odgovara na lokalne potrebe i prioritete Vlade Srbije, naročito u oblasti dualnog obrazovanja, zapošljavanja mladih, makroekonomskih reformi i digitalizacije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NALED OBJAVIO 11. SIVU KNJIGU SA 100 PREPORUKA ZA BOLJI POSLOVNI AMBIJENT: Privrednici apeluju za smanjenje poreza
  • ŽELJKO CIGANOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR BABY FOOD FACTORY DOBANOVCI: Dobar start novog brenda dečje hrane – Nutrino
  • ISKOSA GLEDANO: Živeo referendum
  • TV SLIKE I PRILIKE: Nesvakidašnje pojave
  • SLAVC HABIČ, DIREKTOR HYUNDAI SRBIJA: Od nas se očekuje samo najbolje
  • DIGITALNI VODIČ: 5G svet fantastike
  • STARI BREND SE VRAĆA GRADU NA BEGEJU: Carlsberg pokreće proizvodnju Zrenjaninskog piva
  • MEĐUNARODNO UDRUŽENJE SIRARA ODRŽALO ZASEDANJE U BEOGRADU: Prvi put izabrani članovi iz Srbije
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2019.
Podelite ovaj tekst: