UVOD U BIZNIS: Plutokratija

Motkama će doći da isteraju nas plutokrate”, glasio je naslov teksta koji je magazin Forbs, u svom izdanju za SAD, objavio pre tačno godinu dana, u letnjem dvobroju za julavgust.

Radojka Nikolić

Radojka Nikolić

Tekst je, zapravo, autorski prilog američkog milijardera mlađe generacije (40 godina) Nika Hanauera, preduzetnika sa sedištem u Sijetlu. U tekstu on objašnjava kako je do pre dvadesetak godina bio “jedan od nas” i počeo porodični biznis sa prodajom jastuka. A onda je ubrzo shvatio da se mnogo veći novac okreće u sektoru IT i na internet poslovima, pa je počeo njima da se bavi. Za desetak godina osnovao je čak 30 firmi. Prodavao ih je uspešno i bogatio se, a jednu ističe kao najbolju – Majkrosoftu je 2007. godine prodao svoju firmu za poslovanje preko interneta “aQuantive” i to za 6,4 milijarde dolara. U kešu – piše Hanauer.

Ali, tema njegovog autorskog teksta nije kako se obogatiti u uspešnom preduzetništvu, već opomena svekolikoj javnosti na socijalne nejednakosti koje postaju sve opasnije. “Verovatno me ne poznajete. Ja sam jedan od onih 0,1 odsto nemilosrdnih bogatih kapitalista”, piše na početku svoje poduže poslovne ispovesti Hanauer, a onda naglašava da svojom poslovnom intuicijom, koja ga je učinila bogatim, sada vidi da se isuviše brzo povećava jaz između bogatih i siromašnih. Navodi i podatke: godine 1980. top jedan odsto najbogatijih ljudi SAD posedovalo je osam procenata bruto nacionalnog dohotka Amerike, dok je prošle godine jedan odsto najbogatijih dobilo da poseduje čak 20 odsto BDP-a SAD!

„Ali, nije problem što imamo nejednakost. Nejednakost je svojstvena svakom visokom nivou kapitalističke ekonomije. Problem je što je nejednakost na istorijski visokom nivou i što se pogoršava svaki dan. Naša zemlja sve brže postaje manje kapitalističko društvo a sve više feudalno društvo. Stanje će se promeniti dramatično, srednja klasa će nestati, a mi ćemo se vratiti u kasni 18. vek u Francuskoj. Pre revolucije… I zato imam poruku: probudite se, ljudi. To neće potrajati. Nijedno društvo ne može da izdrži ovu vrstu rastuće nejednakosti. Ako ne uradimo nešto da se poprave upadljive nejednakosti u ovoj ekonomiji, motkama će doći po nas, plutokrate…“, napisao je Nik Hanauer pre tačno godinu dana.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NIS PREDSTAVIO IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2014. GODINU Stabilno poslovanje, uz neto dobit
  • UNIDOCS BUSINESS BOX ZA EFIKASNIJE POSLOVANJE Napredna verzija OSA softvera
  • BIS-WEB POSLOVNI PROGRAM Minimalni troškovi, najbolji rezultat
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Pošaljite pravu poruku
  • POSLOVNA SAZNANJA Mindfulness – prirodan lek protiv stresa
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (3) Finansijski genije dr Laza Paču
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2015.
Podelite ovaj tekst: