UVOD U BIZNIS: Sirote žene i budžetski suficit

U prvoj polovini februara 2019. godine u Srbiji je poseta misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) do te mere prošla rutinski (Instrument za koordinaciju politika), da je jedva medijski primećena.

Piše: Radojka Nikolić

Sve je bilo kako treba u makroekonomiji i u budžetu, pa naši predstavnici čak nisu zadržali šefa misije MMF-a Džejmsa Rufa, da ostane do Kopaonik Biznis foruma koji se održava početkom marta. A poznato je da Ruf mnogo voli i forum i Kopaonik. Još se sećam kako je pre dve godine bio oduševljen:
“Ski centar Kopaonik je divan”, rekao je i dodao da je forum odlično organizovan, da je ovde stekao prijatelje, primećujući uz to da su plate naših ljudi “bolno niske” u odnosu na razvijeni svet.

Dobro, kao što vidimo, i te “bolno niske” plate su se malo popravile za prošle dve godine, na šta nas predstavnici vlasti stalno podsećaju… Dakle, pošto je za MMF bilo sve u redu, moju pažnju su privukli rezultati jednog istraživanja koje je agencija Tanjug objavila 11. februara, a preneli mnogi. Jedan od naslova je glasio: “Žene više stradale zbog državnih mera štednje”. Preciznije, to je prvo istraživanje o uticaju mera štednje na položaj žena u Srbiji, koje je država sprovela u procesu fiskalne konsolidacije od 2015. godine, kada su smanjene plate i penzije. Ako mene pitate, ta mera se može svakojako komentarisati, ima i zagovornike i protivnike, ali konkurisati sa projektom istraživanja koje će proceniti uticaj fiskalne konsolidacije samo na žene – pa, to zaista ima farsični karakter!

A upravo takav projekat je ponudila i istraživanje realizovala beogradska Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN), za šta su dobili novac od organizacije UN Women i ambasade Kanade. Direktorka FREN-a, Jelena Žarković Rakić je, u pomenutoj izjavi Tanjugu, navela, pored ostalog, da “mere štednje u javnom sektoru nisu podjednako uticale na ekonomski položaj muškaraca i žena, veći teret reformi podnele su žene”. Uz druge navode iz pomenutog istraživanja, direktorka FREN-a je navela i podatke “koji pokazuju da se za 20 odsto povećala verovatnoća da žene koje su pred penzionisanjem odu ranije u penziju, a kod žena mlađih od 30 godina se za 10 odsto povećala verovatnoća da postanu nezaposlene”.

Čitam i ne mogu da verujem! Pa, zamislite takvu “egzaktnost” istraživanja da se “20 odsto poveća verovatnoća” ili za “10 odsto povećana verovatnoća da postanu nezaposlene”… Ne mogu da verujem da su UN Women i ambasada Kanade finansirale takvo istraživanje, iako ne znam koliko novca su za to izdvojili. Koliko god da su dali – mnogo je. A sada, post festum, evo mog priloga istraživanju: jesam žena, jesam bila pogođena fiskalnom konsolidacijom, ali ostajem uverena da je ta konsolidacija bila neophodna, jer je državni budžet bio pred bankrotom. Bez obzira na to ko je do tog mogućeg kraha doveo.

Ali, evo nam sada i druge strane te uspešne fiskalne konsolidacije: februar nam je protekao u hvalisanju vlasti da smo u veoma visokom suficitu! Da sam na njihovom mestu, ne bih se time previše hvalila. Iz najmanje dva razloga. Prvi je što u januaru kompanije plaćaju tzv. veliki PDV, odnosno tromesečni zbir PDV-a, a kako je četvrti kvartal u godini obično uspešan u poslovanju, taj iznos je veliki i budžet, logično, naglo naraste. Drugi razlog zbog koga se ne treba hvaliti suficitom je u tome što suficit znači da je država više uzela od privrede, jer nije dobro projektovala prihode. Time je privredi nanela štetu, jer joj nije ostavila dovoljno novca da firme investiraju i stvaraju novu vrednost, da povećavaju zapošljavanje… Elem, da sam na vlasti ne bih se hvalila suficitom u budžetu. Verovatno zato i nisam…


U ovom broju još i …

  • NALED OBJAVIO 11. SIVU KNJIGU SA 100 PREPORUKA ZA BOLJI POSLOVNI AMBIJENT: Privrednici apeluju za smanjenje poreza
  • ŽELJKO CIGANOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR BABY FOOD FACTORY DOBANOVCI: Dobar start novog brenda dečje hrane – Nutrino
  • ISKOSA GLEDANO: Živeo referendum
  • TV SLIKE I PRILIKE: Nesvakidašnje pojave
  • SLAVC HABIČ, DIREKTOR HYUNDAI SRBIJA: Od nas se očekuje samo najbolje
  • DIGITALNI VODIČ: 5G svet fantastike
  • STARI BREND SE VRAĆA GRADU NA BEGEJU: Carlsberg pokreće proizvodnju Zrenjaninskog piva
  • MEĐUNARODNO UDRUŽENJE SIRARA ODRŽALO ZASEDANJE U BEOGRADU: Prvi put izabrani članovi iz Srbije
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2019.
Podelite ovaj tekst: