VLASNIK PREDUZEĆA “STUBLINA”, PREDUZETNIK GODINE 2018.: Milojević omogućio novi život Starom zdanju

Naši preci, kao i dinastija Obrenović, ne zaslužuju da se njihova zadužbina sruši. Kupovinom sam želeo prvenstveno da spasem ove objekte od propadanja, a sada naravno, i da se oprobam u novoj privrednoj grani – ugostiteljstvu, kaže Radovan Milojević za Magazin Biznis

Radovan Milojević

Krajem januara i početkom februara 2019. godine, odigrala se nesvakidašnja tranziciona priča, važna za Aranđelovac, za istorijsko nasleđe ali i za Radovana Milojevića, jednog od najuspešnijih srpskih preduzetnika, koji je povukao neverovatan poslovni potez: najpre je 28. januara kupio hotel Staro zdanje i još nekoliko objekata, a onda ga je 5. februara vratio opštini, poštujući zahteve građana i Turističke organizacije. Tako će, zahvaljujući Milojeviću, dvorac Obrenovića – Staro zdanje, prvi put postati vlasništvo opštine Aranđelovac. Ali, krenimo redom.

Svako ko je u prošlih desetak godina posetio Bukovičku banju i čuveni park, morao je da zastane ispred ruiniranog dvorca Staro zdanje i da se zapita – da li je moguće da se ovakav kulturno-istorijski spomenik, uz to i veliki turistički, hotelsko-ugostiteljski potencijal, prepušta propadanju?! Duga je priča, ali u najkraćem, razlog je bio u loše realizovanoj privatizaciji, gde su se lokalna samouprava Aranđelovca i Turistička organizacija, praktično protivili da Staro zdanje i restoran-kafe Školjka (kod otvorene scene u parku), budu rekonstruisani i izgradnjom prošireni na park Bukovička banja, onako kako je želeo tadašnji novi vlasnik.

A vlasnik tih objekata postao je septembra 2012. godine, za 738.800 evra, Miroljub Aleksić (koji je u blizini podigao novi hotel Izvor). Zbog nesporazuma sa lokalnom samoupravom, taj ugovor je kasnije raskinut, rekonstrukcija objekata nikada nije počela, pa se tako stiglo do ove najnovije aukcije, krajem januara 2019. godine. Sada je novi vlasnik akcionarskog društva “Bukuljska nova Slatina” postao Radovan Milojević, Aranđelovčanin, osnivač i vlasnik metalsko-prerađivačkog preduzeća “Stublina” iz Stojnika, ali je za isti kompleks, u još gorem stanju nego pre sedam godina, platio duplo više nego Aleksić: 1,7 miliona evra! Time su kupljeni objekti: hotel Staro zdanje, hotel Šumadija, Arkade, Otvoreno kupatilo, restoran-kafe pored otvorene scene – Školjka, restoran u glavnoj ulici – Kosmaj i Lovački dom na Bukulji.

Ali, porodica preduzetnika Milojevića, jer je “Stublina” porodična kompanija, bila je vlasnik svih pomenutih objekata samo na papiru i samo nedelju dana! Iskusni preduzetnik i pre svega stvaralac dobre volje, Radovan Milojević je znao da je nemoguće uraditi nešto bez zajedničkih napora i bez energije koja je usmerena u istom pravcu. U ovom slučaju, bez podrške lokalne samouprave.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NALED OBJAVIO 11. SIVU KNJIGU SA 100 PREPORUKA ZA BOLJI POSLOVNI AMBIJENT: Privrednici apeluju za smanjenje poreza
  • ŽELJKO CIGANOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR BABY FOOD FACTORY DOBANOVCI: Dobar start novog brenda dečje hrane – Nutrino
  • ISKOSA GLEDANO: Živeo referendum
  • TV SLIKE I PRILIKE: Nesvakidašnje pojave
  • SLAVC HABIČ, DIREKTOR HYUNDAI SRBIJA: Od nas se očekuje samo najbolje
  • DIGITALNI VODIČ: 5G svet fantastike
  • STARI BREND SE VRAĆA GRADU NA BEGEJU: Carlsberg pokreće proizvodnju Zrenjaninskog piva
  • MEĐUNARODNO UDRUŽENJE SIRARA ODRŽALO ZASEDANJE U BEOGRADU: Prvi put izabrani članovi iz Srbije
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2019.
Podelite ovaj tekst: