Vodeći lideri iz različitih industrija na AFA lideršip samitu

Drugi AFA lideršip samit, koji je održan 31. oktobra i 1. novembra u Beogradu bio je posvećen temi “Inovativni lideršip u svetu ubrzanih promena izazvanih tehnološkim napretkom”. Otvoren je diskusijom o ekonomskom osnaživanju žena, kroz implementaciju inovacionih tehnologija.

Diskusija o ekonomskom osnaživanju žena kroz primenu inovacija

Žaklina Kušić, programska direktorka AFA asocijacije i AFA Samita istakla je da je budućnost u kolaboraciji na svim nivoima, jer više niko ne može sam da rešava brojne probleme društva i promene koje se ubrzano dešavaju i da je AFA zajednica dobar primer kako se brzo i lako pokreću inicijative kada udružimo snage i ideje, znanje, ekspertizu, uticaj i kada radimo zajedno.

„AFA Samit je rezultat te sinergije kao i Nedelje inovacija koje je pokrenuta nedavno, inicirajući saradnju između nauke i inovativnih tehnoloških kompanija i privrede. Verujemo da su saradnja i zajednički rad, jedini put za stvaranje progresivnog društva jednakih mogućnosti za sve, u svetu koji se pod uticajem eksponencionalnih tehnologija menja više i brže nego ikada pre, stvarajući veliku neizvesnost ali i brojne nove prilike. Ovogodišnji skup ima cilj da sagleda kakvi su nam lideri potrebni za novo vreme, lideri koji mogu brzo i efikasno da rešavaju sve kompleksnije probleme društva, kao i da idu u susret izazovima novog vremena”, rekla je Žaklina Kušić.

Na otvaranju skupa Stefan Vanoverbeke, direktor IKEA za jugoistočnu Evropu, je govorio o  odlučnosti da se posveti osnaživanju žena na radnom mestu kao izvršni direktor. On je pozvao na zajednički rad na bržem zatvaranju rodnog jaza.

”Ikea je odličan primer da izbalansirani timovi u kojima su podjednako zastupljene žene i muškarci daju najbolje rezultate, da je jednaka zarada za isti posao – pravilo, dok je životna ravnoteža – da balansiraju posao i porodicu i dobiju najbolje od oba, omogućena svima – ne samo ženama”, rekao je Vanoverbeke.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja je istakla da je u svetu promena izazvanih tehnološkim napretkom primetna težnja države da se u manjoj ili većoj meri sačuvaju radna mesta.

„Možda bi ipak bolji pristup bio ako bismo svi zajedno težili da umesto radnih mesta sačuvamo čoveka. Kompanije odlaze  i dolaze. Radna mesta se otvaraju ali zatvaraju, ono što ostaje je čovek. Aktivnosti organizacije kao što je AFA pružaju dodatni podstrek ženama da pronađu načine za veću uključenost u društvo i da ga oblikuju po svojim potrebama i merama”, rekla je Đukić Dejanović.

Moderator okruglog stola o ekonomskom osnaživanju žena, kroz implementaciju inovacionih tehnologija bila je Rina Bar Tal, bivša potpredsednica Ženske mreže Izraela, a učesnici su bili: Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji, Brankica Janković poverenica za rodnu ravnopravnost, Sonja Licht predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Jelena Sekulić Nedeljković, projektna menadžerka projekta „Ključni koraci ka radnoj ravnopravnost“ UN Women, Marija Desivojević, zamenica predsednika Delta holdinga, Jelena Galić predsednica Izvršnog odbora AIK banke, Yana Mikhailova, generalna direktorka za jugoistočno tržište kompanije Nestle, Vesna Crnojević-Bengin, suosnivačica BioSense Instituta, Goran Svilanović, generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju i Milan Šolaja, generalni direktor Vojvodina ICT Klastera.

AFA asocijacija je globalna mreža uspešnih, proaktivnih žena iz različitih oblasti, koje žele da kreiraju pozitivne promene i iskoriste znanje i ekspertizu za brzi razvoj društva. Platforma za afirmaciju žena i njihovo aktivno učešće u kreiranju budućnosti i stvaranju društva podjednakih mogućnosti za sve, zasnovanog na znanju, obrazovanju, radu, etici i ličnoj odgovornosti. U saradnji sa kompanijama, organizacijama, institucijama i vladom, AFA asocijacija otvara mogućnost ženama čiji potencijal još uvek nije dovoljno iskorišćen i vrednovan, da napreduju i kontinuinirano, zajednički, aktivno učestvuju u rešavanju najvažnijih problema društva, realizujući svoj kreativni i stvaralački potencijal.

Podelite ovaj tekst: