Wiener Städtische osiguranje i kustoski program Šta kustosiranje može/treba da bude

Kompanija Wiener Städtische osiguranje je generalni pokrovitelj prvog međunarodnog kustoskog programa “Šta kustosiranje može/treba da bude” (WCSCD), u Beogradu, sa namerom da edukuje mlade kustose iz zemlje i regiona.

U kustoskom projektu prepoznata je važnost programa kao edukativne platforme za obrazovanje i usavršavanje mladih kustosa i kulturnih radnika. Značaj podrške savremenoj umetnosti od strane privatnog sektora ne ogleda se samo kroz umetničko tržište, već i kroz podršku edukativnog programa poput WCSCD, što predstavlja snažan temelj za uspostavljanje i jačanje različitih struktura unutar lokalne umetničke scene i njene aktuelizacije u globalnom kontekstu.

Podrškom projektu za obrazovanje mladih kustosa, Wiener Städtische nastavlja da razvija projekat Wiener Art, posvećen savremenoj umetnosti. Projekat je pokrenut pre sedam godina, sa ciljem da podstakne umetničko stvaralaštvo u Srbiji, ali i da kroz niz inicijativa i aktivnosti pruži podršku savremenoj umetnosti. Wiener Städtische je jedina osiguravajuća kompanija u Srbiji koja ima kolekciju dela savremene srpske umetnosti. Jedinstvenu kolekciju čine umetničke slike, crteži, skulpture, grafike, fotografije i svetlosne instalacije, a sastoji se od preko 450 dela od više od 75 umetnika.

Biće organizovana radionica, na kojoj će polaznice škole za mlade kustose, imati mogućnost da se upoznaju sa kolekcijom kompanije i u razgovoru sa kustosima i umetnicima saznaju više o delima savremene umetnosti iz Wiener kolekcije.

WSCD je kustoski program iniciran od Biljane Ćirić, nezavisne kustoskinje koja živi i radi na relaciji Šangaj-Beograd. Projekat je zamišljen kao tromesečna kustoska laboratorija koja pruža teorijska i praktična znanja o kustosiranju, osmišljavanju i kreiranju izložbi, od ideje do realizacije. U saradnji sa različitim institucijalnim partnerima u periodu od tri do pet godina namera projekta je da osnaži mladu generaciju kustosa i stručnjaka akumuliranjem znanja i uspostavljanjem nove mreže i partnerstva kroz program. Program za 2018. godinu čine predavanja mentora – direktora muzeja, kustosa i teoretičara koji su zbog prakse i specifične orijentacije jedni od najistaknutijih stručnjaka u oblasti kulture i savremene umetnosti na globalnom nivou. Program je takođe struktuiran kao nezavisna inicijativa uz podršku lokalnih i institucionalnih partnera koji su doprineli razvoju projekta na različite načine.

Podelite ovaj tekst: