За механизацију у Турској одобравају бескаматне кредите

У Турској ради око четири милиона породичних газдинстава. Више од половине су мале фарме, од 0,1 до пет хектара, које се обрађују. Трећина газдинстава обрађује више од пет хектара. Не развија се само турска пољопривреда већ и пратеће индустрије, као што је производња трактора и остале механизације

Трактор у фабрици „Хема“, коју је посетила српска делегација

Домаће пољопривреднике у наредним годинама, а са приближавањем чланству у Европској унији, чека све јача конкуренција. О томе како да се са њом успешно носе могу да науче од колега из земаља које су већ прешле исти пут, па су сада чланови ЕУ. Али, нису они једини добар пример. Пољопривредна производња у Турској доживљава у последње време огроман узлет. Турци су данас међу водећим произвођачима хране у свету. Извозе житарице, воће, поврће, производе из области рибарства, развија се и континентална и приморска пољопривреда. Најзначајнији партнер Турске су земље ЕУ где одлази преко 40 одсто извоза. Не развија се само турска пољопривреда већ и пратеће индустрије па, на пример, ова земља постаје све значајнији извозник пољопривредне механизације и кооперант познатих компанија попут реномираног произвођача трактора „Џона Дира“.

У све то су имали прилике да се увере пољопривредници, пољопривредни саветници и новинари који су од 8. до 12. фебруара 2018. године, у организацији НЛБ банке (филијале Нови Сад) и фирме ВГП из Новога Сада, посетили Турску, односно град Черкеској, удаљен стотинак километара од Истанбула. Пољопривредници су углавном били из војвођанских села, док је десетак било са југа Србије.

За нас у Србији је поучно и занимљиво сазнање да у овој великој земљи доминирају мала пољопривредна газдинства. Наиме, у Турској која броји преко 70 милиона становника, послује око четири милиона породичних газдинстава. Више од половине су мале фарме, од 0,1 до пет хектара, које обрађују. Трећина газдинстава обрађује више од пет хектара. Скоро 80 одсто пољопривредног земљишта је у власништву малих произвођача.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Сви парафискални намети на једном месту
  • Око 100.000 људи ради у креативним индустријама
  • Изађи на берзу – велика очекивања
  • Заједнички пројекат две државне компаније
  • РAЗУMEВAЊE MAРКETИНГA (3): Кaкo кoмпaниja плaсирa прoизвoдe
  • Следећи број Економетра излази 8. маја 2018.
Podelite ovaj tekst: