ЗДРАВА ХРАНА: Органски сир и кајмак са Букуље

Многочлана породица Живковић из Трешњевице чува традицију заједничког живота четири генерације. Стуб породице, педесеттрогодишња Биљана, супруга аутолимара Момчила, мајка машинбравара Милана и двадесеттрогодишње Милице која ће ускоро дипломирати на Медицинском факултету, као и бака Јанка и Данила, већ десет година производи недељно четрдесет килограма органског сира и десет килограма кајмака

organski-sir-sa-bukuljeНа самој граници између Доње и Горње Трешњевице, на мирном и добро очуваном асфалтном путу између Аранђеловца и Шаторње, са кога намерника одмарају предивни пропланци Букуље и Рудника, живи и годинама успешно ради вишечлана породица Живковић. Посебно истичемо многочлана породица, јер је у суседству много опустелих кућа: млади су напустили село и потражили посао у Аранђеловцу, Тополи, Крагујевцу, Горњем Милановцу или Београду, док су се стари повукли у свој мир и користе плодну земљу једино колико је потребно за преживљавање.

Најстарији у овој вишечланој породици, осамдесетогодишњи Љубиша Живковић је поносан на своје наследнике. Син Момчило је аутолимар, унук Милан машинбравар, двадесеттрогодишња унука Милица ускоро ће завршити студије на Медицинском факултету у Крагујевцу. Ту су и Миланови дечаци Јанко и Данило, који читав дан трче по лепо уређеном травнатом дворишту, као и Миланова супруга Јелена, медицинска сестра, која ради у Аранђеловцу и свакодневно аутобусом преваљује петнаестак километара од куће до посла и натраг.

У целој овој причи из предивног шумадијског краја, главни актер је педесеттрогодишња Биљана, супруга Момчилова и мајка Миланова и Миличина, која је деценију и по радила у предузећу „Партизан“ у Тополи, затим пет година као продавачица у Шаторњи, да би 2003. одлучила да покрене сопствени бизнис. Тада је почела да производи органски сир и кајмак који је брзо освојио бројне купце на пијаци у Аранђеловцу.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПРЕДУЗЕТНИШТВА БИЗНИС БАЗА 2014. Промоција развоја предузетништва
  • УЗ СВЕТСКИ ДАН ШТЕДЊЕ 31. ОКТОБАР Како се штеди у Србији, а како у Европи
  • ОСАМ ГОДИНА ЂЕНЕРАЛИ ДРУШТВА ЗА УПРАВЉАЊЕ ДОБРОВОЉНИМ ПЕНЗИЈСКИМ ФОНДОМ Штедња за треће доба неминовност
  • НЕОБИЧАН „БИЗНИС“ У СРЦУ ШУМАДИЈЕ: ВАЈДА ОД КОКИЦА На истом продајном месту већ 46 година
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ Српски привредници на међународним сајмовима
  • ЧАЧАНСКО УДРУЖЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“ НА МИНИ САЈМУ У ПКС Мале фирме траже подршку
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (6) Промене које доносе профит
  • Следећи број Економетра излази 9. децембра 2014.
Podelite ovaj tekst: