MIODRAG POLEDICA: Pola srpskih pruga izgrađeno u 19. veku

Prosečna starost koloseka je oko 43 godine, elektrotehničkih postrojenja između 30 i 40 godina, a značajno se povećava i dužina pruga na kojima je smanjena najveća dopuštena brzina vozova. Posle nedavnog potpisivanja Memoranduma u Beogradu, u narednom periodu očekuje se usaglašavanje i potpisivanje Sporazuma između dve države, radi odobrenja novog ruskog izvoznog kredita

Miodrag Poledica: Srbija će dobiti centar za analizu, planiranje, upravljanje i kontrolu železničkog saobraćaja u onlajn režimu

Nakon posete ruskog predsednika Vladimira Putina potpisano je 26 sporazuma i samo jedan obavezujući ugovor. O kakvom projektu je reč, kao i koliko vredi „ruski investicioni paket“ razgovarali smo sa Miodragom Poledicom, državnim sekretarom u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Samo dan nakon Putinove posete, ministarka Zorana Mihajlović je izjavila da je u protekle četiri godine ugovoreno blizu milijardu evra radova u železničkom saobraćaju. Ali, treba se podsetiti da je ruski kredit od oko 800 miliona dolara dogovoren još 2009. godine. Zašto su pregovori trajali toliko dugo? Jer, praktično, završeni su tek prošle godine – pitali smo državnog sekretara Poledicu.

Prema njegovim rečima, tačno je da je načelni dogovor o ruskom izvoznom kreditu postignut tokom 2009. godine, ali je potom usledio period usaglašavanja:

– Posle perioda usaglašavanja ugovora, definisanja njegovog obuhvata i identifikovanja deonica uz pripremu tehničke dokumentacije, tek je u januaru 2013. godine potpisan Sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Republike Srbije. Tek tada je i krenula realizacija prvog od ukupno pet projekata.

• U okviru tog sporazuma potpisan je i ugovor?

– Kao nastavak uspešne saradnje sa ruskom kompanijom „RŽD internacional“, 17. januara 2019. godine potpisan je novi Ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture Republike Srbije u vrednosti od 230 miliona za nove projekte. Ovaj sporazum su potpisali direktori nadležnih železničkih preduzeća iz Srbije i Rusije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NALED OBJAVIO 11. SIVU KNJIGU SA 100 PREPORUKA ZA BOLJI POSLOVNI AMBIJENT: Privrednici apeluju za smanjenje poreza
  • ŽELJKO CIGANOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR BABY FOOD FACTORY DOBANOVCI: Dobar start novog brenda dečje hrane – Nutrino
  • ISKOSA GLEDANO: Živeo referendum
  • TV SLIKE I PRILIKE: Nesvakidašnje pojave
  • SLAVC HABIČ, DIREKTOR HYUNDAI SRBIJA: Od nas se očekuje samo najbolje
  • DIGITALNI VODIČ: 5G svet fantastike
  • STARI BREND SE VRAĆA GRADU NA BEGEJU: Carlsberg pokreće proizvodnju Zrenjaninskog piva
  • MEĐUNARODNO UDRUŽENJE SIRARA ODRŽALO ZASEDANJE U BEOGRADU: Prvi put izabrani članovi iz Srbije
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2019.
Podelite ovaj tekst: