БЕТА–КОРН: Најекономичнији огрев расте на њиви

Пелети од сламе све су популарније гориво међу потрошачима. Главне препреке већoj производњи овог огрева су неадекватна пореска политика и слаба понуда сировина. За развој je потребна помоћ државе или европских фондова. Трговина сламом постала велики бизнис

Стеван Кртолица

Стеван Кртолица

Произвођачи пелета од сламе ове грејне сезоне не морају да брину за пласман. Потражња је знатно већа од понуде. Интересовање купаца за огрев који спада у обновљиве изворе охрабрује, као и подршка коју зелена енергија добија ових дана са свих страна. Али не иде све глатко. Произвођачи пелета у Србији жале се на неадекватну пореску политику и недостатак сировина, а ове године им ни временски услови нису ишли наруку. Што је слама сувља то је боља за производњу, а новембарске кише су направиле проблем. Тржиште имају на располагању, а овај производ се не користи само као огрев, већ има примену и у сточарству.

На стручним скуповима који се код нас одржавају на тему зелене енергије, пелету се прогнозира лепа будућност. Све више расте потреба за повећањем сигурности у снабдевању енергијом, уз очување животне средине.

Како изгледа када се после панел дискусије сиђе у фабрику где се пелети производе? То знају у погону компаније „Бета-корн“ у Кљајићеву, поред Сомбора. Постројење ради од 2017. године. Ту се у некадашњем погону фабрике окова „Бане Секулић“ производи и пакује пелет.

Управник погона и уједно руководилац производње Стеван Кртолица каже за Економетар да су власници „Бета-корна“ породице Ђуришић и Шишковић. Они се већ 25 година баве услужном обрадом земљишта, па су сваке године долазили до знатне количине биљних отпадака, погодних за израду пелета. Зато се и родила идеја да се крене са производњом. Када је погон фабрике „Бане Секулић“ понуђен на продају, одлучили су да ту покрену производњу. Некако истовремено је компанија из Данске понудила на продају половну линију за производњу пелета за 200.000 евра. Цела инвестиција износила је милиона евра. То је финансирано комерцијалним банкарским кредитом који се још отплаћује.

Стеван Кртолица каже да производе пелет за огрев, али раде и пелет који се користи као простирка код гајења животиња на фармама, пошто он има девет пута већу моћ упијања од сламе и стерилан је. Користе га нарочито одгајивачи живине. Поред тога, житни пелет се користи све више и као подлога за узгајање печурака, а јако добро се показао код производње буковаче.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Добитници награда за предузетништво за 2021.
  • ФИСКАЛНИ САВЕТ ОЦЕНИО ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ЗАВРШНОМ РАЧУНУ БУЏЕТА ЗА 2020. ГОДИНУ: Потрошено 14 милијарди динара више него што је објављено
  • ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О ПОСЛОВАЊУ ЕКОНОМСКИХ ЦЕЛИНА У ПРИВРЕДИ У 2020. ГОДИНИ: Делта холдинг – највећа економска целина у Србији
Podelite ovaj tekst: