BRANIMIR JOVANOVIĆ: Motori rasta u 2022. biće Kina, Amerika i EU

Inflacija je trenutno verovatno najveća nepoznanica u globalnoj ekonomiji. Početkom ove godine je počela da raste zbog globalnog rasta cena nafte i hrane, pa su se onda pojavili problemi sa lancima snabdevanja, a nedavno se pojavio problem sa cenom gasa i struje u Evropi. Očekuje se da će se inflacija smiriti negde u drugoj polovini 2022. godine, jer će se svi ovi faktori stabilizovati nakon proleća

Branimir Jovanović

Branimir Jovanović: Rast globalne ekonomije nije održiv bez rasta siromašnih država

Trenutno preovladava stav ekonomista da će globalna ekonomija sledeće, 2022. godine produžiti da se oporavlja solidnim tempom. Motori rasta će biti Kina, koja je glavni motor globalnog rasta već godinama, kao i Amerika i EU, zbog silnih državnih podsticajnih programa. Sa druge strane, siromašne zemlje će se oporavljati mnogo sporije, jer njihove vlade nemaju finansijsku moć da podrže svoje ekonomije, pa čak ni da vakcinišu narod – samo sedam odsto populacije u siromašnim zemljama je vakcinisano makar jednom dozom. I to je jedan od najvećih rizika za globalnu ekonomiju u sledećem periodu, to razdvajanje između bogatih i siromašnih zemalja, ocenio je Branimir Jovanović, ekonomista u Bečkom institutu za međunarodne studije (The Vienna Institute for International Economic Studies – WIIW), ekspert za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Severnu Makedoniju. U ekskluzivnom intervjuu za Magazin Biznis Branimir Jovanović naglašava:

– Rast globalne ekonomije nije održiv bez rasta siromašnih država.

Na naše pitanje da li omikron kao novi soj virusa, smanjuje očekivanja za privredni rast u 2022. godini, Jovanović odgovara da se najpre učinilo, kada se pojavio omikron, da može naneti veliku štetu, i u zdravstvenom i u ekonomskom smislu, ali se sada čini da ovaj virus ipak nije toliko opasan.

– Tačno je da se širi brže od prethodnih sojeva, ali ne izaziva ozbiljne komplikacije i nema veću smrtnost. Tako da, trenutno, omikron nije veliki ekonomski rizik za sledeću godinu, smatra Jovanović.

• Istovremeno, za 2022. godinu očekuje se i smirivanje inflacije. Ako su neizvesnosti oko virusa i dalje prisutne, da li je realno da se inflacija vrati u ciljane okvire?

– Inflacija je trenutno verovatno najveća nepoznanica u globalnoj ekonomiji. Početkom ove godine je počela da raste zbog globalnog rasta cena nafte i hrane, zatim su se pojavili problemi sa lancima snabdevanja, pa se nedavno pojavio problem sa cenom gasa i struje u Evropi. Trenutna očekivanja su da će se inflacija smiriti u drugoj polovini sledeće godine, jer će se svi ovi faktori stabilizovati nakon proleća. Za celu 2022. se očekuje da bude slična kao ova godina. Međutim, niko ne može biti siguran da će se problemi zaista rešiti i da se neće pojaviti novi. Pre pola godine se očekivalo da će se inflacija smiriti već početkom 2022., sada se to pomerilo za nekoliko meseci. Svakako ne treba praviti paniku oko ovoga, jer ova inflacija ipak nije previsoka, bar kad su naše zemlje u pitanju. Srbija je, recimo, do 2013. godine svake godine imala inflaciju koja ja prelazila šest odsto, tako da trenutna inflacija od oko 3-4 posto mesečno, deluje čak i nisko. Ali, ne treba ni ignorisati problem, jer ova inflacija, koja je uzrokovana poskupljenjem hrane i energenata, pogađa pre svega siromašne, a naše zemlje imaju izrazito visoku stopu siromaštva. Zato fokus treba da bude usmeren na to da se siromašni zaštite.

• Kao jedan od uzroka inflacije, osim štampanja para, smatraju se i prekidi u lancima snabdevanja. Da li je kovid otvorio mogućnost za takozvanu balkanizaciju lanaca snabdevanja?

– Da, problemi sa lancima snabdevanja su naterali firme da razmišljaju o realokaciji proizvodnje. Prema najnovijoj anketi nemačke komore za inostranstvo, AHK, 54 odsto nemačkih kompanija koje posluju u inostranstvu suočavaju se sa problemima u svojim lancima snabdevanja. Čak 72 odsto njih traže nove dobavljače, a 15 odsto želi da premesti svoje pogone u druge zemlje.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • Od Rimskog prava do danas najisplativije je ulaganje u nekretnine
 • POČINJE PRIMENA IZMENA ZAKONA USVOJENIH U PROŠLE DVE GODINE: Koje su računovodstvene i poreske izmene u 2022.
 • NOVI TRENDOVI RAZVOJA LIZINGA: Lizing u doba korone
 • IVAN STOJANOVIĆ, DIREKTOR MARKETINGA I PRODAJE ZA POSLOVNE KORISNIKE U TELENORU: Nudimo „ključ u ruke“ za prelazak na novi model fiskalizacije
 • MILENKO JANKOVIĆ, DIREKTOR MOL SRBIJA: Pripremili smo se za primenu regulative o biogorivima
 • LJUBIŠA VELJKOVIĆ, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA MILENIJUM OSIGURANJA: Regionalni razvoj je strateška orijentacija naše grupe
 • ŽIVKO MUKAETOV, GENERALNI DIREKTOR I PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA KOMPANIJE ALKALOID: Nastavićemo sa ulaganjem u ljude, nove tehnologije, istraživanje i razvoj
 • SVETOSLAV ATANASOV, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA: Svoju odgovornost dokazujemo konkretnim aktivnostima
 • JAN–VILEM DOKHEJR, GENERALNI DIREKTOR KOMPANIJE DELEZ SRBIJA: Povećavamo ulaganja u prodavnice, ljude i usluge
 • HENKELOVA FABRIKA U KRUŠEVCU JEDNA OD NAJSAVREMENIJIH: Primenili smo principe Četvrte industrijske revolucije
 • TRŽIŠTE NAFTE I DALJE IZLOŽENO POTRESIMA: Novi soj – nova nestabilnost
 • TV SLIKE I PRILIKE: Srpski praznični jelovnik
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2022.
Podelite ovaj tekst: