ДОКТОР НАУКА ПОСТАЈЕ И ОДГАЈИВАЧ ДУЊА: Награда уложена у саднице

Јасмина Грбовић Новаковић, доктор физичке хемије у Институту Винча, добитница је награде националног Форума за зелене идеје за пројекат производње дуња. Од овог воћа планира производњу старинског воћног десерта китникес

Јасмина Грбовић Новаковић на представљању своје идеје

Јасмина Грбовић Новаковић, доктор физичке хемије у Институту Винча, недавно је добила награду националног Форума за зелене идеје за пројекат производње дуња у атару Горња Трешњевица. Као што је Економетар већ писао, национални Форум за зелене идеје покренула је Траг фондација, у партнерству са Фондом браће Рокфелер и Ерсте банком, 2013. године.

У разговору за Економетар, Јасмина истиче да научноистраживачки рад мора да се оснажује непрестано новим радовима и признањима. То не значи да се не треба опробати и у нечему што је удаљено од науке којом се она бави, али је изазовно и провокативно за свакога ко воли пољопривреду и ко је детињство провео у селу, као што је она проводила код баке у Горњој Трешњевици, у општини Аранђеловац.

– Била сам срећна кад је жири одлучио да мој пројекат о производњи дуња добије трећу награду, али сам била још више одушевљена тиме што се свака победничка идеја додатно оснажује консултацијама и менторством. Јер, циљ је да ми постанемо конкурентни и одрживи на дужи рок, истиче наша саговорница. Супруг Никола Новаковић, такође доктор физичких наука, пружа јој у свему изузетну подршку.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • УНИКРEДИT БАНКА ПOДРЖAВA РAЗВOJ MСП КРOЗ EУ ПРOГРAME: Зa унaпрeђeњe кoнкурeнтнoсти 100 милиoнa eврa
  • ЕУ ФОНДОВИ ПОДРЖАВАЈУ РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА: Повољнији услови за финансирање
  • ЧЛAНИЦЕ ПКС НA СAJМУ ПOЉOПРИВРEДE И ПРEХРAМБEНE ИНДУСТРИJE У ПРИШТИНИ: Ефикaсниje пoслoвaњe и брже пoвeзивaњe приврeдникa
  • ПРОШИРЕН АСОРТИМАН ФИРМЕ „NOVA 10 PLUS TRADE”: Hrsko Cheese – брeнд кojи oбeћaвa
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (9): Удруживање трговаца у савезе
  • Следећи број Економетра излази 7.новембра 2017
Podelite ovaj tekst: