КАКО ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ПОДСТИЧУ РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА: Помоћ долази из локалне заједнице

За оснаживање предузетништва општине дају субвенције за запошљавање, обезбеђују простор за почетнике, организују бесплатне обуке, плаћају рачуноводствене услуге, субвенционишу камате… Неке ипак предњаче у помоћи својим привредницима, на пример, Шабац, Нови Сад, Сомбор, Лесковац, Суботица… Све се више истичу и мале средине као што су Мионица, Мали Зворник, Тутин

Све више градова и општина у Србији у последње две године усвајају програме економског развоја и међу најважнијим секторима постаје онај који се бави локалним економским развојем. Локалне самоуправе су на прво место својих циљева ставиле отварање нови радних места које се може постићи привлачењем нових инвеститора, али и подршком локалним предузетницима који већ имају своје бизнисе. Који градови и општине предњаче у подршци својим привредницима?

На основу података и мишљења Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и Сталне конференције општина и градова (СКГО) на тој листи се налазе Пожаревац, Ниш, Пирот, Лесковац, Нови Сад, Чачак, Шабац, Суботица, Сомбор, Рума, Стара Пазова, Панчево.

За последње четири године Сомбор је, на пример, преполовио број брисаних предузетника током једне године за 51,08 одсто (са 415 на 203), Нови Сад за 47,67 одсто (са 2.104 на 1.101), Лесковац 42,25 одсто, Шабац 40,86 одсто, Панчево 37,64 одсто, Рума 32,39 одсто, Пирот 31,75 одсто и Стара Пазова 29,32 одсто, наводе у НАЛЕД-у.

Све је већи број и малих, неразвијених, општина попут Мионице, Малог Зворника, Кнића, Тутина које су добар пример подршке сектору малих и средњих предузећа.

Слађана Грујић, секретар Одбора СКГО за економски развој, каже да сваки град или општина као свој приоритет, у стратешким документима, истиче отварање нових радних места и смањење незапослености. Кључно одељење које се бави управо подршком МСП сектору и предузетницима јесте сектор за локални економски развој који, како каже, постоји у већини градова и општина.

У последње две године, локалне самоуправе су, наводе у СКГО, почеле да усвајају Програме за локални економски развој и тим програмима су обухваћене мере подршке МСП и предузетницима.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • УНИКРEДИT БАНКА ПOДРЖAВA РAЗВOJ MСП КРOЗ EУ ПРOГРAME: Зa унaпрeђeњe кoнкурeнтнoсти 100 милиoнa eврa
  • ЕУ ФОНДОВИ ПОДРЖАВАЈУ РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА: Повољнији услови за финансирање
  • ЧЛAНИЦЕ ПКС НA СAJМУ ПOЉOПРИВРEДE И ПРEХРAМБEНE ИНДУСТРИJE У ПРИШТИНИ: Ефикaсниje пoслoвaњe и брже пoвeзивaњe приврeдникa
  • ПРОШИРЕН АСОРТИМАН ФИРМЕ „NOVA 10 PLUS TRADE”: Hrsko Cheese – брeнд кojи oбeћaвa
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (9): Удруживање трговаца у савезе
  • Следећи број Економетра излази 7.новембра 2017
Podelite ovaj tekst: