У ПОСЕТИ ШАБАЧКОЈ ФИРМИ КОЈА ПРОИЗВОДИ КАДЕ И ТУШ КАБИНЕ: Фаворит ће први у Србији производити џакузи

Фирма брачног пара Златка и Биљане Павловић већ 20 година производи каде и туш кабине у Шапцу и више од половине производа извозе углавном у земље региона. Али, главна вест је да ће од Нове године почети производњу џакузи када, чиме постају један од малобројних европских произвођача. Спа програм – производњу џакузија развијају две и по године и до сада су у то инвестирали 250.000 евра

Први примерак џакузи каде, који је коштао око три хиљаде евра, окачен је на билборд њихове фирме: Златко и Биљана Павловић на улазу у Фаворит

Рођени Шапчани, Златко и Биљана Павловић основали су предузетничку радњу Фаворит која је пре двадесетак година почела са производњом свега неколико врста кади, да би данас била једна од ретких фирми у Европи која производи и спа програм – односно џакузи каде. У понуди имају близу 500 артикала, а месечно произведу хиљаду кади и туш кабина од којих 60 одсто продају у земљама региона, али и у Мађарској, Албанији, па чак и у Шведској. Посетили смо њихов производни погон у Шапцу и разговарали са Павловићима о развоју фирме и даљим плановима.

– Процењујемо да се у Србији месечно уради највише 2.000 купатила. То значи да ми произведемо каде и туш кабине за половину купатила у Србији. Зато смо усмерени на тржишта региона, и наше каде и туш кабине се налазе у многим хотелима на Јадранском приморју – и у Хрватској и у Црној Гори – каже Павловић.

Од продавца до предузетника

У Шапцу је деведесетих година постојала велика хемијска индустрија која је, према речима Златка Павловића, била велики извор знања и вештина за људе у различитим браншама. Тих година је у Шапцу, каже, постојало седам произвођача кади. Он се у тој бранши обрео, заправо, као продавац. Продавао је каде шабачких произвођача по целој Србији и, како каже, продаја је добро ишла. Купци су углавном били салони за опремање купатила.

– После неког времена схватио сам да ћу врло брзо остати без посла јер су људи олако схватали бизнис. Када би једном зарадили већи новац мислили су да ће то трајати читав живот и многи су платили данак таквом размишљању. Видео сам да те фирме неће дуго опстати и одлучио сам да покренем своју фирму – каже Златко Павловић.

Предузетничка радња Фаворит основана је 1996. године. Новац за покретање посла је прикупио управо бавећи се претходних година продајом за друге. Осим тога, како каже, производња кади од полиестера, са којом су почели, није била скупа.

– Најскупље је било направити калупе, које смо ми сами правили. Имали смо четири, пет димензија кади и започели смо, дословно, у једној гаражи код момка који је имао „златне руке“. Све што би видео, могао је да направи. Он је био шеф производње, а уз њега је радило још пет-шест радника јер је у производњи полиестерских када много више мануелног рада него у производњи данашњих акрилних. За производњу полиестерских када вам уопште нису потребне машине – објашњава Павловић.

Он није учествовао у производњи већ се, пре свега, бавио набавком сировине и продајом када.

Након три године морали су да пређу у већи простор, изнајмили су део једне куће са халом у коју су преселили производњу. Исте године у јесен, након НАТО бомбардовања, доносе, како Златко каже, храбру одлуку – да престану производњу полиестерских када које су заправо јефтиније и лошијег квалитета, и инвестирају у производњу акрилних када.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • УНИКРEДИT БАНКА ПOДРЖAВA РAЗВOJ MСП КРOЗ EУ ПРOГРAME: Зa унaпрeђeњe кoнкурeнтнoсти 100 милиoнa eврa
  • ЕУ ФОНДОВИ ПОДРЖАВАЈУ РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА: Повољнији услови за финансирање
  • ЧЛAНИЦЕ ПКС НA СAJМУ ПOЉOПРИВРEДE И ПРEХРAМБEНE ИНДУСТРИJE У ПРИШТИНИ: Ефикaсниje пoслoвaњe и брже пoвeзивaњe приврeдникa
  • ПРОШИРЕН АСОРТИМАН ФИРМЕ „NOVA 10 PLUS TRADE”: Hrsko Cheese – брeнд кojи oбeћaвa
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (9): Удруживање трговаца у савезе
  • Следећи број Економетра излази 7.новембра 2017
Podelite ovaj tekst: