Đorđe Nicović: Još ima prostora za investiranje

Grupacija na čijem je čelu Đorđe Nicović, zajedno sa domaćim partnerima, investirala u prošlih godinu dana preko 70 miliona evra, a u svim preduzećima u okviru sistema zaposleno je oko 12.000 ljudi

Đorđe Nicović

U intervjuu Biznis magazinu koji je dao prošlog proleća, Đorđe Nicović, bankar i biznismen, predsednik grupacije „Irva Nic Ko“, najavio je ulazak u velike poslove u tekstilu i agroindustriji. Godinu dana posle, sve te najave su postale realnost: Đorđe Nicović, odnosno grupacija koju vodi, uveliko je u niškom „Niteksu“, „Rudniku“ Gornji Milanovac i pirotskom „Prvom maju“. Neke od tih tekstilnih fabrika proizvode robu visokog kvaliteta za brendirane multinacionalne kompanije: „Prvi maj“ Pirot i „Kluz“ Ruma trenutno rade za „Max Maru“, „Stefanel“, „Armanija“ i ostale evropske i svetske kuće. „Prvi maj“ je za nekoliko meseci proizveo 10.000 odela, odnosno onoliko koliko je tamo proizvedeno tokom čitave prošle godine. Đorđe Nicović najavljuje da će do kraja ove godine duplirati proizvodnju i u „Rudniku“ i u „Prvom maju“, a u toku su pripreme da se sa kvalitetnim proizvodima izađe na druga tržišta, prvenstveno na rusko.

Početkom jula završeno je i preuzimanje poljoprivrednog kombinata PIK „Bečej“, drugog po veličini agroindustrijskog kompleksa u Srbiji, odnosno prvog posle beogradskog PKB-a.

U retrospektivi urađenog, Đorđe Nicović za ovaj broj Biznis magazina kaže:

– Naša grupacija, zajedno sa domaćim partnerima, investirala je u prošlih godinu dana preko 70 miliona evra. Za sada samo konsolidujemo sistem, rešavamo dugove firmi koje smo kupili i radimo na obezbeđenju fondova za investiranje. Ali, ako se pojavi neka povoljna šansa… Naravno, kupićemo! Realno je da možemo da investiramo još mnogo toga u narednom periodu.

U privatizaciji je, dakle, bilo dobro učestvovati?

– Naravno. Ranije kupljena preduzeća su svakim danom sve skuplja. Jer, mi kad ulazimo u firmu znamo da u nju ulazimo trajno, a ne da bismo je preprodali.

„Gorska“
Prisutni ste i u Crnoj Gori?

– Kroz privatizaciju smo kupili u Tivtu, pre tri godine, hotelsko preduzeće „Mimoza“. Platili smo tri miliona evra, a danas njegova kapitalizacija prelazi 60 miliona. Očekujemo da ćemo dole graditi jedno veliko naselje zajedno sa stranim partnerima i to će biti veliki ugovor.
Drugi naš veliki projekat u Crnoj Gori je fabrika vode „Gorska“. Uzeli smo koncesije na dva izvora i izgradili potpuno novu fabriku u Kolašinu. Naša „Gorska“ je niskonatrijumska, potpuno čista, izvorska voda. Iznad izvora nema ni jedno naseljeno mesto, nema ni jedne kuće, čak ni kolibe. Tu dakle, nema nikakvih mikrozagađenja.

Sa većim projektima smo počeli, faktički, od sredine 2005. godine. Prethodno smo držali pozicije u malim investicijama, koje su se multiplikovale. Sve je to stvorilo dodatni prostor za investiranje i u veće projekte. Jedan od najvećih u ovom momentu je PIK „Bečej“, sa kupoprodajnom cenom od oko 30 miliona evra. Tu je i tekstilni kompleks – tri preduzeća koja smo platili oko 6,5 miliona evra, ali na to ide oko 29 miliona evra preuzetih dugova i 10 miliona evra u njihovu obnovu. Kad se podvuče crta, to znači da je u projekat tekstila ukupno uloženo oko 40 miliona evra.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: