Andrej Hripunov: Tri K na delu – kvalitet, količina, kontinuitet

Za plasiranje robe na rusko tržište osim kvaliteta i cene bitna je i količina. Ako je jedan kamion u radnji, drugi mora da bude u magacinu, a treći na utovaru. To je uslov koji treba da imaju na umu srpski proizvođači – kaže Andrej Nikolajevič Hripunov, šef Trgovinskog predstavništva ambasade Ruske Federacije u Srbiji

Andrej Hripunov

Prošla su vremena kada se trgovina Srbije sa Rusijom obavljala tako što se kamion robe menjao za kamion para, našalio se na početku razgovora za Magazin Biznis Andrej Nikolajevič Hripunov, šef Trgovinskog predstavništva ambasade Ruske Federacije u Beogradu. Situacija se od devedesetih godina mnogo promenila, svi makroekonomski pokazatelji ruske ekonomije su u porastu, ova privreda je sada razvijena i tržišna, firme iz svih zemalja sveta posluju na ruskom tržištu sa oko 150 miliona stanovnika i vlada žestoka konkurencija, objašnjava naš sagovornik.

– Za plasiranje robe na rusko tržište osim kvaliteta i cene bitna je i količina. To je uslov koji treba da imaju na umu srpski proizvođači. Mora postojati i određeni kontinuitet u isporuci. Ako je jedan kamion u radnji, drugi mora da bude u magacinu, a treći na utovaru. Ovdašnji proizvođači moraju da shvate da u Rusiji ima mnogo velikih trgovinskih lanaca i da prodavci ne mogu kupcima da kažu da za nekoliko dana dođu po robu koje danas nema. Sa druge strane, veličina tržišta istovremeno znači mnogo šansi i perspektiva. Možda je najbolje da se zbog konkurentnosti tržišta velikih ruskih gradova kao što su Moskva i Sankt Peterburg, srpski proizvođači okrenu periferiji naše velike zemlje – predložio je Hripunov na tečnom srpskom jeziku, upućujući srpske proizvođače da novac možda leži na periferiji Rusije.

Najveći srpski izvoznici
  1. Tarket Bačka Palanka
  2. Hemofarm Vršac
  3. Tetra pak Beograd
  4. Hip azotara Pančevo
  5. Ved x-ray
Najveći uvoznici iz Rusije
  1. Naftna industrija Srbije
  2. Srbijagas
  3. Lukoil Beograd
  4. Impol Seval Sevojno
  5. Petrobart Beograd

Uprkos Sporazumu o slobodnoj trgovini, kada se zaviri u tabele sa uvozom i izvozom, vidi se da Srbija ima veliki spoljnotrgovinski deficit. Naš izvoz u Rusiju prošle godine je iznosio 450,6 miliona dolara i bio čak šest puta manji od uvoza koji iznosi 2,63 milijarde dolara. Naš sagovornik, ipak, objašnjava da ove brojke ne treba shvatati tragično.

– Ruska privreda je jaka i mi beležimo ovakve suficite u izvozu sa gotovo svim zemljama. Takođe, znam da Srbi više uvoze nego što izvoze sa većinom trgovinskih partnera – ističe Hripunov.

Opširnije u štampanom izdanju 

Podelite ovaj tekst: