Babenius ponovo u Šumadiji

Na pola sata vožnje automobilom od Beograda može da se uživa u plivanju, jahanju, pecanju, tenisu, fudbalu, odbojci, igra bridž ili se oslobađa stresa u velnes centru Kantri kluba hotela Babe

Izgleda da bi čovek trebalo da bude stoprocentno čistokrvni stranac kako bi među brežuljcima zatalasanih obronaka Kosmaja prepoznao mesto za temelje zemaljskog raja. Tako se posrećilo Belgijancu Janu Lemanusu, jednom od imućnijih biznismena Evrope, čija se porodica tradicionalno bavi rudarstvom. Kada je tačno pre jedne decenije kupio 43 hektara zemlje iznad sela Babe, čime je postao najveći grinfild investitor u ovom kraju, već je imao viziju šta će i za koga izniknuti na zelenim proplancima ruba Kosmaja.

Bez velike medijske pažnje, sasvim tiho i nenametljivo, prošlogodišnjeg juna otvoren je Kantri klub hotela Babe koji je, za sasvim kratko vreme, stekao mnogobrojne pobornike, što je rezultiralo činjenicom da slobodnog kreveta nema do kraja 2006. godine.

Da biste postali gost ovog nesvakidašnjeg kompleksa trebalo bi da budete osoba posebnog kova. Nikako ne smete da volite lenčarenje, dosada da vam svakako bude strana, radoznalost velika, a izazovi imperativ. Jer, ko stigne u Kantri klub na svakom ga koraku čekaju iskušenja kojima ne može odoleti. Stres i umor ostaju za gostom koji je, uostalom, i došao na generalni remont od dan, dva, tri ili sedmicu.

Planovi

Iako u Kantri klubu kažu da neće žuriti sa značajnijim proširenjem kapaciteta, neki planovi su, ipak, definisani: proširenje bazena, izgradnja zatvorenog bazena, etnokoliba sa nacionalnim proizvodima. Zamisao je bila da se izgradi još jedno veliko veštačko jezero, ali je cena okolnog zemljišta dostigla astronomske razmere, tako da se od ove ideje, za sada, odustalo.

Čaj i vino

Gost hotela, osim prijatnih utisaka, kući može da ponese i suvenire, specijalno osmišljene za ovaj ambijent. Reč je o “babenius” mešavini čaja sastavljenog od biljaka s lokalnog područja, u specijalnom pakovanju. Tu je i posebna rakija i vino sa oznakom porekla, koji se mogu naći samo u Kantri klubu.

Od Nenada Tomića, menadžera sektora hrane i pića, saznali smo da je Kantri klub otvaran u tri faze. U prvoj je obavljena standardizacija pravila i procedura obučavanja personala, druga je bila tzv. meko otvaranje, bez zvučnih najava i reklame. Pojavile su se kompanije poput Majkrosofta i Komtrejda čiji su zaposleni metodom “usmenog prenošenja utisaka” bili najbolji promotori i marketinški glasnogovornici novog objekta. Sada su, kaže Tomić, u trećoj fazi, kada se ozbiljno radi. Kandidovali su se za superbrend Srbije i konkurisali za turističku nagradu.

Pravo je čudo, kaže naš sagovornik, kako je gospodin Lemanus izdržao sve probleme koji su ga čekali na putu realizacije projekta. Na terenu nije bilo vode, niti infrastrukture. Ali, znao je ko zna da savlada prepreke. Nenad Belinčević, menadžer hotela Hajat, formirao je tzv. oupening tim, sastavljen od visokokvalifikovanih stručnjaka iz ove eminentne kuće, tako da danas oko 30 procenata personala čine ljudi iz Beograda, ostali su lokalno stanovništvo koje je savladalo zakone visokog turizma.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: