Borislav Miljanović: Po svetskom receptu


Kad požele da se o njima piše i u stranim medijima, domaće firme će tu uslugu moći da zatraže i u Srbiji – kaže Borislav Miljanović, direktor agencije

 

To što je multinacionalna kompanija Veber Šendvik nedavno potpisala ugovor sa Meken Erikson PR agencijom, njen direktor Borislav Miljanović kroz smeh zna da opiše rečima da je to isto kao kada bi se “mercedes udružio sa jugom”. A kad šalu ostavi po strani, onda to znači da će beogradska i podgorička kancelarija direktno moći da komuniciraju sa najvažnijim medijskim i poslovnim servisima sveta. Našim firmama ova saradnja otvara mogućnost da, kad požele da u stranim medijima osvane tekst o njima, tu uslugu mogu da zatraže “kucajući na vrata” domaće PR agencije. Kako je objasnio Miljanović, posao se završava tako što se ljudi iz Beograda povezuju sa kolegama u ostalim delovima sveta.

– Suština je u lakom i brzom modelu komunikacije koji će se uspostaviti. Takođe, za strane klijente ovo će predstavljati dodatnu sigurnost, jer ugovor obećava da ćemo mi raditi po već razrađenoj metodologiji koja se koristi u svetu – objasnio je Miljanović i dodao da će njegovi zaposleni od sada tesno sarađivati sa strancima u vođenju zajedničkih klijenata, obrazovanju i pristupu najsavremenijim komunikacijskim tehnologijama.

Ovo proširenje, takođe, nudi i stranim firmama veću geografsku pokrivenost, uključujući i oblasti u kojima vide mogućnost za razvoj i nove investicije. Svi klijenti iz naše zemlje dobiće PR servis istog kvaliteta kao što ga imaju njihove kolege u Americi i zapadnoj Evropi.

Razbijanje stereotipa

Za vrlo kratko vreme, koliko kod nas postoji zanimanje PR, u javnosti su se formirali i brojni stereotipi o ovom poslu. Neretko se osobe zadužene za odnose sa medijima karakterišu kao prepreke do pravog izvora informacija. Zato se Miljanović zalaže za razbijanje stereotipa i za profesionalizam u poslu. Naime, PR menadžer mora da ubedi novinara da je njegov saradnik i partner i da mu, u stvari, olakšava posao.

Prvo što su naučili od svojih partnera iz inostranstva jeste da posao obavljaju po sektorima, odnosno da postanu specijalisti za određenu oblast. Korporativni i brend PR, finansijski, zdravstveni i komunikacija u IT tehnologijama grupe su u kojima će ubuduće raditi zaposleni u ovoj agenciji.

Veber Šendvik posluje u velikom broju zemalja i stalno proširuje svoju poslovnu mrežu. Od početka godine nova predstavništva otvorena su u Poljskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a saradnja je uspostavljena sa agencijama u Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Letoniji, Litvaniji i Estoniji.

Ovo je u znatnoj meri promenilo i poslovne ciljeve Meken Erikson PR agencije. Iako Borislav Miljanović tvrdi da mu je i pre četiri godine, kada je otvarao agenciju, bilo jasno da će biti lider na Balkanu, tek sada njegov dugogodišnji san može da postane java. U situaciji je i da obeća, baš kao ugledni domaći biznismeni i političari prilikom najave nove investicije, da će ova saradnja otvoriti još novih radnih mesta.

– Od firme koja je imala samo nekoliko radnika, za četiri godine smo prerasli u kompaniju koja sada broji oko sedamdesetak zaposlenih. Očekujemo da se ova brojka u narednim godinama i dalje povećava – najavljuje Miljanović.

Kako kaže, pre svih komunikacijskih veština i metodologija kako privući novinara da piše o klijentu koga zastupaš, novopečenog kolegu šef prvo upozna sa činjenicom da posao sa novinarima, u stvari, traži celog čoveka, a da radno vreme traje najkraće od osam do osam. Priznaje i da je bilo mnogo onih koji su se još prvog dana okrenuli i otišli. Tek kasnije, mladi saradnik nauči kako se postaje partner novinaru.

A. Nikolić
Sazrevanje PR

Nova saradnja sa ovom uglednom svetskom agencijom, za Miljanovića je jasan znak da PR već postaje ozbiljno zanimanje. Iako je nedavno izjavio da je ovaj posao još u povoju, signal koji je stigao iz sveta pokazao je da smo, ipak, što se ovog posla tiče, odmakli dalje nego što smo mislili. A to što je Veber Šendvik izabrao baš ovu od četrdesetak PR agencija u Srbiji, za Boru Miljanovića je kompliment i potvrda da su zaposleni u McCann PR-u dobro “ispekli zanat”.

Podelite ovaj tekst: