Brend (Brand)

Globalizacija je donela novi fenomen: svet je veliki supermarket a zemlje su proizvodi. Svaka zemlja mora da konkuriše drugoj da bi privukla pažnju na sebe, ali pozitivnim imidžom.

Piše: Radojka Nikolić

Za promenu lošeg imidža potrebna je kreativna, inovativna revolucija, što posebno važi za Srbiju, poručio je svetski ekspert za brendiranje država, nacija i regiona, Britanac Simon Anholt, specijalni gost Brand Fair 3, jedne od najuspešnijih manifestacija na temu brendiranja, koja je u organizaciji Mass Media International održana u Beogradu od 8. do 10. marta. A brendirani proizvodi prvo donose reputaciju, pa potom i finansijsko vrednovanje.

Kako je to izgledalo u slučaju najbogatije Srpkinje Ubavke Mitić, danas Rebeke Mekdonald, koja je u 22. godini stigla u Kanadu, pre nešto više od trideset godina? Ekskluzivno, Biznis magazin donosi intervju o ženi koja danas snabdeva gasom i strujom 1,7 miliona potrošača u Kanadi i Americi. Biznis joj je vredan dve milijarde dolara. Nekoliko puta je proglašena za poslovnu ženu Kanade. Biznis vodi sa strašću i veruje u sudbinu…

U Srbiji je poseban uspeh ako glavni menadžer uspe da stvori kompaniju, da je provede kroz socijalizam i kapitalizam, da učini da kompanija postane brend i da nikada ne izgubi pozitivan imidž. Tri doajena su dokaz da je to moguće: Miodrag Babić (Hemofarm, Vršac), Dragoljub Vukadinović (Metalac, Gornji Milanovac) i Miroslav Miletić (Bambi, Požarevac). Svaki od njih, u razgovoru za Biznis magazin, ima istu poruku: nema recepta, važan je neprekidni rad i pobednička atmosfera u kojoj se napori lakše savladavaju.

Ali, sada dolaze nove generacije menadžera. Preciznije, portfolio menadžera. Nataša Marjanović ima 28 godina i direktor je Delta Đenerali, Prvog privatnog penzijskog fonda u Srbiji. Na to mesto stigla je kao prvi finansijski stručnjak koji je u Srbiji dobio sertifikat portfolio menadžera. Nataša je prethodno položila najprestižniji ispit za portfolio menadžere – CFA – sva tri nivoa. Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu diplomirala je pre roka, sa prosečnom ocenom 9,81. Pa, kako je moguće da takva devojka živi normalan život? U razgovoru za Biznis magazin ona kaže:

„Naravno da živim život svoje generacije. Svako ima na raspolaganju dan od 24 časa i bira kako će ga ispuniti. Bez pravih ljudi oko mene ništa ne bi bilo vredno, zato gotovo uvek nađem vreme za druženje i izlaske, mada, moram da priznam, ne i provod do zore koji je kod nas veoma popularan. Nisam taj tip. Više volim da vozim bicikl ili rolere na Adi…“

U skladu sa novim profilima menadžera koje dobija Srbija, potreban je i novi, bolji imidž. Kakav će on biti, Srbija mora konačno da odluči, upozorava Alesandro Merola, ambasador Italije u Beogradu.

– Srbija mora da zna šta će da bude kad “poraste”: da li će se začauriti i živeti izolovano ili krenuti u svet i pridružiti se Evropskoj uniji – kaže ambasador Merola za Biznis.

Ali, u realnosti, prilike su nešto drugačije: Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore Srbije i visoki funkcioner Demokratske stranke, ocenjuje za Biznis magazin:

„Srbija već strašno gubi. Gubi, jer smo jedina zemlja koja nije u procesu evropskih integracija. Srbija gubi zato što nema novih investicija. Srbija gubi zato što se ne dešavaju stvari koje bi trebalo da omoguće bolji život građana Srbije. Verujem da će vlada biti formirana, ali moje procene su da do toga neće doći pre prve polovine aprila, što je velika docnja.“

Zato se Srbija lako može izgubiti među brendovima u „supermarketu globalizacije“. Ima onih koji znaju put, ali nema ko da ih čuje.

Podelite ovaj tekst: