Dragan Buača, direktor prodaje Schneider Electric Srbija doo: Pametne zgrade su nam na dohvat ruke

Gradovi u Srbiji, naročito Beograd i Novi Sad, danas su u ekspanziji izgradnje novih komercijalnih i stambenih objekata koja nam omogućava da uvedemo potpuno novi koncept u njihovom projektovanju, gradnji i korišćenju.

Za upravlјanje u oblasti građevine Schneider Electric je razvio posebno EcoStruxure Building rešenje

Svetski trendovi poslednjih godina nalažu izgradnju objekata koji su energetski štedlјivi, kako bi taj ograničeni resurs ostao dostupan stalno rastućoj urbanoj populaciji. Neophodno je i da budu digitalizovani zbog potrebe za efikasnijim prikuplјanjem dostupnih podataka, njihovim organizovanim korišćenjem i analitičkim pristupom u obradi. Kombinacijom ta dva trenda u integrisanim sistemima moguće je, prikuplјanjem podataka, njihovom adekvatnom analizom i primenom može se uštedeti i do 30 odsto električne energije.

U zgradama u kojima su takvi sistemi ugrađeni, značajno su pobolјšani i uslovi rada, a broj izostanaka zaposlenih zbog bolovanja smanjen je za 35 odsto, jer se adekvatnom kontrolom sistema za ventilaciju, upravlјanjem osvetlјenjem i sličnim intervencijama stvaraju mnogo zdraviji uslovi za rad.

To je upravo polјe gde Schneider Electric, kao kompanija koji je svetski lider u oblasti upravlјanja i razvoja rešenja koja omogućuju automatizaciju na svim nivoima poslovanja, može da da svoj pun doprinos. Za takve izazove je razvijeno sveobuhvatno rešenje koje istovremeno pruža potpunu kibernetičku sigurnost i ono što današnjim sistemima vrlo često nedostaje – kompletnu analitiku i izveštavanje na svim nivoima. Radi se o platformi EcoStruxure, zasnovanoj na IoT tehnologiji, koja služi kao osnova za upravlјanje, vođenje, automatizaciju i optimizaciju sistema lokalno ili u cloudu. Pomoću nje moguće je prikuplјati velike količine podataka iz samih tehnoloških procesa, kontrolisati i upravlјati procesima i potrošnjom energenata, kao i analizirati prikuplјene podatke.

”The Edge“, centrala kompanije Deloitte u Amsterdamu proglašena za ekološki najprihvatlјiviju zgradu na svetu

Za upravlјanje u oblasti građevine, razvijeno je posebno EcoStruxure Building rešenje. EcoStruxure platforma omogućava čak i da same zgrade daju više energije nego što mogu da potroše.

Jedinstven primer za to je zgrada „The Edge“, poslovna centrala kompanije Deloitte u Amsterdamu, koja proizvodi neverovatnih 102 odsto vlastitih potreba za energijom. Takav rezultat postignut je kombinacijom upravlјanja energijom, automatizacijom i IoT procesima.

„The Edge“ je proglašena za ekološki najprihvatlјiviju zgradu na svetu i ima bogatu paletu integrisanih rešenja za upravlјanje objektima i energijom, sistem distribucije električne energije, IT infrastrukturu, upravlјačke uređaje i softver EcoStruxure za nadzor električne energije. Jedinstvena IP osnova zasnovana na EcoStruxure platformi daje rešenje za sistem za upravlјanje zgradom (Building Managment System, BMS) koji omogućava pristup klјučnim podacima o zgradi u realnom vremenu. Ovo je otvoreno i interoperabilno rešenje koje omogućava upravnicima u zgradi da nadgledaju, mere i kontrolišu sve podatke iz zgrade i IT sistema, kako bi obezbedili adekvatne radne uslove, kao i komfor i zadovolјstvo zaposlenih.

Pametna zgrada u Srbiji

Kao najbolјi primer pametne zgrade u Srbiji izdvaja se poslovna zgrada kompanije Elektrovat u Čačku. Nјeni zaposleni uživaju u izuzetnim uslovima za rad, dok različita rešenja doprinose minimalnom utrošku električne energije iz sistema. Zgrada, naime, koristi geotermalnu i solarnu energiju za napajanje postrojenja, kao i EcoStruxure rešenje za najracionalniju potrošnju energije. Kompanija se ponosi činjenicom da je, uz relativno mala investiranja danas u stanju da ostvari velike uštede.

”The Edge” – najodrživija poslovna zgrada na svetu

  • Zgrada sa energetskim statusom nula, Edge proizvodi 102 odsto svoje energije.
  • Nijedan zaposleni nije podneo pritužbu na komfor od otvaranja zgrade.
  • Čini kompaniju Deloitte izuzetno privlačnom za mlade talente.
  • Zaposleni kontrolišu svoje okruženje preko aplikacije za pametni telefon
Podelite ovaj tekst: