Ekskluzivno: Bojan Križaj ponovo na Jahorini

Najpoznatiji i najuspešniji jugoslovenski i slovenački skijaš svih vremena, sada je suvlasnik hotela „Vučko“ sa 76 apartmana, a to je samo deo budućeg turističkog centra koji će nuditi sadržaje tokom cele godine

Bojan Križaj

Bojan Križaj, najuspešniji skijaš nekadašnje Jugoslavije, i danas ne krije da je istinski zaljubljenik u Jahorinu. Upravo na Jahorini, gde je 1987. godine osvojio Kristalni globus Svetskog kupa u slalomu, sada boravi kao uspešan biznismen. Jer, Križaj je na Jahorini nedavno počeo i delom već izgradio moderan aparthotel u koji je investirao svoj kapital. Kako bi se drugačije zvao ovaj projekat nego – „Vučko“, prema maskoti Zimskih olimpijskih igara koje su održane 1984. godine u Sarajevu i na Jahorini. Projekat aparthotel „Vučko” nastao je u okviru preduzeća B&B VUČKO d.o.o. koje je osnovano 2003. godine sa sedištem u Palama, zajedno sa prijateljskom, takođe skijaškom, porodicom Prović.

U ekskluzivnom razgovoru za Magazin Biznis, koji smo sa Križajem vodili 16. maja u aparthotelu „Vučko“ na Jahorini, on objašnjava zašto je za svoj biznis u oblasti hotelijerstva izabrao upravo – Jahorinu.

Šta znači ovaj Vaš povratak na ovdašnje skijaške terene?

– Prva ideja se rodila posle Svetskog kupa 1987. godine, kada sam na ovoj lepoj planini osvojio Kristalni globus Svetskog kupa u slalomu.

Zašto ste se odlučili za investiciju u hotelijerstvo?

– Smatrao samo da prijatelji, porodica Prović, kojima verujem, imaju dobar osećaj za planinu i biznis na njoj. Trebalo je, naravno, savladati i mnoge teškoće posle ratnih zbivanja na ovim prostorima. Jahorina mi se oduvek sviđala. Prihvatio sam poziv prijatelja. Verovao sam u njihovu, ali i poslovnu perspektivu ove planine. I – evo me tu.

Sa kim ste ušli u tu zajedničku investiciju?

– Sa ocem i sinom Prović (Milomir i Aleksandar) sa Pala. Bili su vrsni skijaši u vreme SFRJ. Od tada se, dosta dugo, znamo. Sprijateljili smo se i to prijateljstvo je pretočeno u biznis.

Uspešan tim

Osnivači preduzeća B&B VUČKO su prof. Milomir Prović – 34 odsto, Bojan Križaj – 33 odsto i Aleksandar Prović – 33 odsto.
Aparthotel „Vučko” nastavio je tradiciju ekskluzivnog hotela izgrađenog za potrebe Olimpijskih igara u Sarajevu ZOI ’84. „Vučko“ je dobio ime po zvaničnoj maskoti XIV zimskih olimpijskih igara, bio je namenjen za smeštaj VIP gostiju, a među prvim gostima tadašnjeg „Vučka“ iz 1984. godine, bili su švedski kralj Gustav, Huan Antonio Samaran i drugi funkcioneri XIV ZOI.

Koliko ste spremni da uložite?

– Puno novca. Ni u ovom času, kada imamo ovaj prelepi hotel, ne znamo koliko će to biti. Ovo je tek prva faza. Planiramo još mnogo toga. To, sada je sasvim izvesno, neće biti samo zimski objekat, već i objekat sa letnjim sadržajima. Želja nam je, a ja verujem da ćemo u tome uspeti, da imamo goste preko cele godine. To nam je cilj.

Opširnije u štampanom izdanju 

 

Podelite ovaj tekst: