„ЕВРО ВИЗИЈА“ ИНТЕЗА АКАДЕМИЈА У БЕОГРАДУ

Не могу више да тврдим да друге рецесије неће бити, јер су се од овог августа многи показатељи променили. Али, ако САД не изађу из кризе, неће ни остатак света, јер Америка и даље чини велики део светске привреде – рекао је творац евра Роберт Мандел

evrovizijaУ присуству око 400 иностраних и домаћих стручњака из области макроекономије, монетарне и фискалне политике на челу са реномираним светским стручњаком – професором Робертом Манделом, „творцем евра“ и добитником Нобелове награде (1999), у Београду је 21. септембра одржана прва пословна конференција Интеза Академија. Под називом „Евро визија“, конференција се бавила питањима будућности евра, значаја очувања јаке заједничке валуте и трендовима у развоју земаља евро зоне.

Прву пословну конференцију у организацији Банке Интеза свечано је отворио премијер Републике Србије Мирко Цветковић, истичући да је развојна стратегија Србије да се што боље повеже са светом и да повећа извоз. Значајне су и евроинтеграције, а сарадња са Међународним монетарним фондом допринеће да се ризик инвестиција у Србију смањи и да банке на основу тога смање камате, рекао је премијер Србије.

У име домаћина присутнима се обратила Драгиња Ђурић, председница Извршног одбора Банке Интеза:

– Србији предстоји одлучније суочавање са већ постојећим проблемима у домаћој економији. Смањење тражње на тржиштима земаља ЕУ представља озбиљан проблем за домаћу привреду и више него икад потребно је унапредити конкурентност домаће економије и услове пословања. Српска привреда је доминантно везана за европску валуту, па нам је утолико више неопходна јасна визија за оно што нас чека – рекла је Драгиња Ђурић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: