Evropsko fudbalsko tržište prihodovalo 28 milijardi evra zahvalјujući ligama „velike petorke”

Prema 28. godišnjem pregledu finansija u fudbalu Sektora za analizu sportskog poslovanje kompanije Deloitte, prihodi evropskog fudbalskog tržišta porasli su za
11 odsto, i to na 28 milijardi evra.

Do ovog skoka došlo je zahvalјujući evropskim ligama „velike petorke”, koji su podigli mešovite prihode za šest odsto u 2017/2018. godini, kao i na Svetskom prvenstvu u fudbalu održanom u Rusiji.

Uprkos ovakvom rastu prihoda, zbirni operativni profit evropskih liga „velike
petorke” opao je u 2017/2018. godini, pošto su troškove zarada sustigli značajni
skokovi prihoda nastali usled otkupa prava na prenos utakmica u Engleskoj i Španiji u 2016/2017. godini. Operativni profit Bundeslige porastao je za devet odsto, a Serije A za osam odsto.

Očekuje se dalji rast

Den Džouns, partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u kompaniji Deloitte ističe, izjavio je:
„Ako izuzmemo ciklični uticaj finala turnira nacionalnih timova UEFA i FIFA, bili smo svedoci rasta prihoda svake od ovih 18 godina koliko obračunavamo obim evropskog fudbalskog tržišta. Pošto prenos fudbalskih utakmica uživo ostaje jedan od najtraženijih vidova zabave i za gledaoce i za emitere, kao i jedna od najužarenijih tema na društvenim mrežama, očekujemo da se ovakav rast nastavi.”

„I dok Premijer liga nastavlјa da vodi, Španija i Nemačka se uporno takmiče za drugo mesto. Nemačka je zasenila Španiju nakon početka novog četvorogodišnjeg otkupa prava na prenos utakmica. Očekujemo da Nemačka zadrži status druge lige s najvećim prihodima u sledećem izdanju, a La liga bi eventualno mogla da je ponovo pretekne 2019/2020. godine.”

Premijer liga prva

Premijer liga i dalјe održava prednost nad najbližim rivalima ostvarivši značajne
prihode u 2017/2018. godini, od kojih mešoviti prihodi čine 5,4 milijarde evra,
popevši se sa 5,3 milijarde evra u 2016/2017. godini. U pogledu prihoda, engleski
vrh je za 72 odsto jači od Bundeslige; međutim, njegov odnos zarada i prihoda pao je u sezoni 2017/2018. godine na 59 odsto nakon porasta od 15 odsto u troškovima zarada.

Po otkupu novih prava na prenos utakmica nemačke Bundeslige, došlo je do skoka od oko 290 miliona evra u prihodima od prenosa, čime je Bundesliga smaknula La ligu s drugog mesta svetskih liga koje najviše prihoduju. Prihodi klubova La lige probili su led kada su joj prihodi po prvi put nakon rasta od sedam odsto prešli tri milijarde evra. Taj rast je delom zasluga treće uzastopne pobede Real Madrida u Ligi šampiona UEFA u sezoni 2017/2018. godine, praćene komercijalnim uspehom Barselone, što je obuhvatilo i novo četvorogodišnje sponzorstvo Rakutena za reklamu na dresu. Ta dva uporišta španskog fudbala zauzela su prva dva mesta Fudbalske finansijske lige kompanije Deloitte u 2019. godini.

Italijanska Serija A i dalјe se muči da održi korak s rastom prihoda primećenim u
Engleskoj, Nemačkoj i Španiji. Iako joj je prihod porastao za osam odsto (i skočio na 2,2 milijarde evra), to nije bilo dovolјno da se smanji sve veći jaz. Porast troškova zarada ove lige bio je sporiji nego kod ostalih liga iz „velike petorke”, i to je dovelo do najnižeg odnosa zarada i prihoda (66 odsto) još od sezone 2005/2006 godine.

Francuska prva liga peta

Uprkos ovom, prelazak Kristijana Ronalda u Juventus i ostali transferi izvršeni
tokom letnje pauze 2018. godine verovatno će dovesti do porasta troškova zarada u
sezoni 2018/2019. godine. Francuska prva liga, Liga 1, i dalјe najmanje prihoduje od svih evropskih liga iz „velike petorke” (1,7 milijardi evra), uz smanjenje prihoda od otkupa prava na prenos i sponzorstava koja se nadoknađuju rastom na dan održavanja utakmica i ostalim komercijalnim prilivima. Ova liga mora da sačeka sezonu 2020/2021. godine da bi dočekala sledeći značajan porast prihoda od prava na prenos, kada se prognozira da će vrednost otkupa prava na lokalni prenos porasti za preko 55%, na oko 1,2 milijarde evra po sezoni, što je više od aktuelne vrednosti otkupa prava na lokalni prenos Serije A (milijarda evra) i približno naknadi za otkup prava na lokaln prenos koju trenutno dobija La liga.

Premijer liga Rusije pretekla Super ligu
Od evropskih fudbalskih liga koje se nalaze iza „velike petorke”, Premijer liga
Rusije (813 miliona evra) pretekla je tursku Super ligu (731 milion evra) i zauzela
njeno šesto mesto vrhunskih evropskih liga koje najviše prihoduju, i to zahvalјujući novim otkupom prava na prenos i većim prihodima na dan održavanja utakmica usled razvoju i pobolјšanju stadijuma povodom Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine.

Sem Bur, viši rukovodilac u Sektoru za analizu sportskog poslovanja, dodao je:
„Svetsko prvenstvo u fudbalu održano u Rusiji 2018. godine posredno je i neposredno ojačalo prihode na evropskom fudbalskom tržištu. Usled ovoga, uticaj FIFA, UEFA i nacionalnih fudbalskih saveza doveo je do porasta evropskog fudbalskog tržišta za 75%, i to sa 2,4 milijarde evra u 2016/2017. godini na 4,2 milijarde evra u 2017/2018. godini.”

Očekuje se da uticaj novih otkupa prava na lokalni prenos utakmica omogući turskoj
Super ligi da se u izdanju Godišnjeg pregleda finansija u fudbalu iz 2020. godine vrati na šesto mesto na listi najbolјih liga Evrope po visini prihoda.

Podelite ovaj tekst: